Autoreis Schotland -Hebriden - Skye, Lewis en Harris

10-daagse reis naar de mystieke Schotse eilanden

Aan de rand van Europa is de natuur woest, maar ook ontroerend mooi. Het noorden van Schotland, het eiland Skye en de Outer Hebrides zijn gebieden waar het vooral in het voor- en najaar heerlijk rustig rondreizen is. Al jaren hebben wij ons hart verloren aan deze mystieke omgeving. Met de noeste bevolking, het woeste klimaat, prachtige eilanden en de echte Highlands.

U overnacht op deze autoreis in mooi gelegen Boutique B&B en leuke lodges en hotels. Alle accommodaties hebben 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. 

Boek op tijd!  Onze partners in Schotland vragen om op tijd te boeken! Er zijn maar weinig accommodaties en vanaf nov. dec. zijn ze vaak alweer volgeboekt voor het volgende seizoen.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Boutique, Bed Breakfast, Inverness

Dag 1: Vliegen en aankomst in Inverness


U vliegt van Schiphol naar de kleine luchthaven van Inverness, een vlucht van twee uur. Een snelle verbinding, bagage ophalen, autopapieren invullen en dan nog een half uur rijden en u bent bij de accommodatie even ten noorden van Inverness.

Uw accommodatie is een Boutique Bed & Breakfast, prachtig gelegen in een landelijk plaatsje ten noorden van Inverness. Een passend begin van de mooie reis.

Reist u met de DFDS Newcastle veerboot - met eigen vervoer - dan is de totale reis twee dagen langer, want met twee extra nachten op de boot.


Uw accommodaties op deze Orkney reis

Schotland grossiert in geschiedenis en wij hebben voor u gekozen voor kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. 
De accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor onze reizen is een accommodatie als thuisbasis voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de betere accommodaties. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Roskhill, Skye, B&B, House

Dag 2:   Naar het Isle of Skye


U rijdt langs het Loch Ness zuidwaarts. Breng een bezoek aan de magische plek van het Urquhart Castle. U kunt een kleine omweg maken naar de hoogste berg van Schotland, de Ben Nevis, om dan de route naar het eiland Skye weer op te pakken.

Hoe meer u naar het westen rijdt, hoe woester het wordt. En met het prachtige panorama van de Black Cuilins aan de horizon, rijdt u de brug over naar Skye. De wegen worden smaller en het land is dunbevolkt. Want op dit eiland ter grootte van de provincie Friesland wonen amper 10.000 mensen.

U overnacht drie nachten in een kleine Bed & Breakfast lodge, gelegen op een klein plateau in het stille ruige noorden van Skye. Een aangenaam plekje als uitvalsbasis voor mooie dagtochten.


Portree, Skye, Cuillins, reis Kiltrock, Skye, Hebriden, autoreis

Dag 3:   Natuurwonderen van Skye


Waar u ook bent op The Isle of Skye, de horizon wordt gedomineerd door het bergen van de Black Cuilins. Voor wie wil wandelen is het natuurlijk een schitterend gebied. Maar ook om in de auto te toeren is het een prachtig landschap. 
Breng ook een bezoek aan de whisky distillery van Talisker, altijd een optie op een slechtweer dag.

Portree is de hoofdplaats van het eiland, een leuke plek voor de lunch maar ook het startpunt van een korte wandeling langs de baai.

Rij dan vervolgens langs de oostkust naar de iconen van het eiland: The Kiltrock en Old Man of Storr. Hoe verder u naar het noorden van eiland rijdt, des te mooier en ruiger het wordt. En neem het kleine weggetje naar de hoogten van The Quiraing

Quaraing, Skye, Trotternish, reis, auto Dunvegan, Castle, Skye, reis, auto

Dag 4:  Dunvegan Castle en Trotternish


Het noorden van het eiland is misschien wel het mooiste stukje van Skye. De schiereilanden van Neist en Waternish bieden u fantastische panorama's met op heldere dagen de eilanden Uist en Harris aan de horizon.
Maak bijvoorbeeld de wandeling naar de vuurtoren op Neist Point; woest en spectaculair gelegen op de noordkaap van Skye.

En dan is er natuurlijk het kasteel van Dunvegan, met de mooie tuinen en gelegen aan een fotogenieke baai.

En heeft u nog tijd over? Rij misschien nog weer even terug naar het Trotternish schiereiland voor het rotsstrand van Staffin en toch nog een laatste fotostop boven bij de Quarraing. 


Skarista, Harris, Hebriden, autoreis

Dag 5: Oversteken naar Harris en Lewis


Kan het nog afgelegener dan Skye? Jazeker, en hoe!

De "Outer Hebrides" bevinden zich 50 km ten westen van het vasteland van Schotland en bieden de bezoekers een zeldzaam en uniek landschap. Vergeleken met de Highlands en Skye is het hier nog een graadje woester, met de oceaanwinden en een landschap dat even moet wennen door zijn ruige leegten.

Maar het is een land dat je moet beleven, met stranden, bergen, prehistorische ruines en de cultuur van de Harris Tweed, turfvelden en een noeste bevolking.

U steekt vanaf Skye met de veerboot in twee uur over en komt aan in het kleine Tarbert. Vanaf de veerhaven van Tarbert is het maar 10 minuten rijden naar een van onze nieuwe locaties. 

U overnacht drie nachten in een door Visit Scotland met 4-sterren beoordeelde guesthouse. Het huis is gelegen in de stilte van het ruige Isle of Harris.

Blackhouse, Lewis, Harris, hebriden

Dag 6: Het zuiden, Isle of Harris


Lewis en Harris, zijn eigenlijk een eiland, maar de naam veranderd op het woeste bergachtige zuiden (Harris) en het vlakkere en dichter bevolkte noordelijke Lewis.

Rij op dag 6 de ronde om Harris en geniet van schitterende stranden aan de westkust. Voor de wandelaars zijn er wandelingen in het ruige bergland, tussen de geologisch oudste gesteenten van Europa. Verbaas u ook over de bijna boomloosheid van het eiland. De oceaanwind en het rotsachtige landschap maakt het bijna onmogelijk voor een boom om hoger te groeien dan 2 tot 3 meter.


Het land van turf

Als je rondrijdt op de "Outer Hebrides" komt de vraag op; "hoe konden mensen in dit ruige klimaat van constante stormen overleven?" 

Overal waar u rijdt ziet u dikke lagen veengrond, een onuitputtelijke bron van warmte tegen de wind en regen. Turf is als een spons zo nat als het uitgegraven wordt. Maar stapel het in luchtige muren op tegen je huis, en na een paar maanden heb je keurig droge blokken brandstof voor de deur. Het geurt lekker en maakt het leven een stuk aangenamer in de alledaagse stormachtige schoonheid van Lewis en Harris.

Callanish, Lewis, Prehistorie, steencirkel Butt, Lewis, Stephenson, vuurtoren

Dag 7: Terug in de tijd op Lewis


Door de bergen rijdend komt u aan op de vlakten van de Isle of Lewis. Een wijds landschap, bijna volledig boomloos door de vele Atlantische stormen en bedekt met een dikke laag veengrond. Een vreemd landschap maar ook een met prachtige schatten uit de oudheid.

Na Stonehenge is de steencirkel van Callanish de beroemdste op de Britse eilanden. Maar er is meer, zoals het Iron Age House aan een betoverend mooi strand van Bernera. En dan zijn er natuurlijk de originele Black Houses van Lewis, stenen muren met een dak van turf en gras, waar de mensen tot 40 jaren geleden nog in woonden.

Tot slot rijdt u naar de noordpunt van het eiland, naar de Stevenson Lighthouse en het geologische wonderland van Port Ness. De plek met de hoogste windsnelheden van Schotland, woester dan hier wordt het niet.


Dag 8: Veerboot naar Ullapool 


U heeft nog een ochtend om Lewis te verkennen, voordat u aan boord gaat van de veerboot naar Ullapool op het vasteland. Het is een boottocht van 3 uur, met een prachtige binnenkomst in het Loch Broom, in het bergland van The Assynt.

In de haven van Ullapool aangekomen rijdt u naar een mooie B&B lodge, gelegen hoog boven het Loch. Een prachtige plek voor uw laatste twee nachten in Schotland.

Dag 9: De rotsbergen van Assynt


Ten westen van Ullapool ligt een prachtig woest bergland. Het doet denken aan de Noorse Fjorden en dat klopt ook wel. Want Noord Schotland en Noorwegen waren miljoenen jaren geleden aan elkaar verbonden.

Tijd voor wandelingen, vele foto's, uitwaaien op lege stranden en vooral genieten van dit leegste en ruigste deel van Schotland.

Voor de lunch is er de vissershaven van Lochinver. Rij vervolgens via de binnenland route naar het Loch Assynt en de mysterieuze ruine van het Ardvreck Castle.
Tip verlenging
- Verleng u reis met een tweedaags verblijf in het ruige noorden van Schotland, de regio genaamd Sutherland. Of kies voor twee dagen in het cultuurland ten oosten van Inverness, de historische streek Moray. Dag 10: De terugvlucht naar Amsterdam


Uw KLM vlucht is meestal tussen 11.00 en 13.00 uur. U moet dus op tijd vertrekken want het is twee uur rijden naar de luchthaven in Inverness. De auto inleveren bij de autoverhuurder op de luchthaven en de mooie reis naar Schotland zit erop.

Voor de reizigers die met de DFDS veerboot reizen passen we het reischema een beetje aan. U overnacht dan een nacht in Zuid-Schotland om dan de volgende middag met de veerboot van Newcastle naar IJmuiden over te steken.


Verlengen van de reis. 

Natuurlijk kunt u uw reis nog met een dag of meerdere verlengen. Bijvoorbeeld om de omgeving van Inverness te bezoeken; de whisky distilleries, Loch Ness, en het slagveld van Culloden. Een andere optie is om naar het zuiden te rijden, via Fort William en de westkust, om terug naar huis te vliegen vanaf Edinburgh.


  Vanaf prijs
Inclusief vlucht en huurauto € 2.450
Eigen vervoer € 1.650

Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads

Inclusief in deze reis zijn: 

  • KLM Retourvlucht naar Inverness (niet bij eigen vervoer)
  • Huurauto midsize - bijvoorbeeld Ford Focus (niet bij eigen vervoer)
  • Overnachtingen in Boutique B&B & Guesthouses (4-sterren - zie Visit Scotland Star grading scheme)
  • Het (Schots) ontbijt is alle ochtenden inclusief
  • Veerboot van Ullapool naar Stornoway op Isle of Lewis
  • Veerboot van Tarbert op Harris naar het Isle of Skye
  • Beste roadatlas van Schotland en de eilanden
  • Uitgebreid Informatiepakket


KLM tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen u om op tijd te boeken. Tot 16 weken voor het vertrek kunnen wij u de reis verkopen voor bovenstaande totaalprijs. Boekt u later dan zullen wij u waarschijnlijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.


Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle
(DFDS Seaways)


Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. Omdat u vanuit Newcastle on Tyne nog naar Noord Schotland moet rijden zal de totale reisduur 2 dagen langer zijn dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 400,- per persoon rekenen. Daar komen dan nog 1 à 2 extra overnachtingen onderweg bij.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis met eigen vervoer, inclusief veerbootovertocht en extra overnachting(en).

Op tijd boeken. 

Wij raden aan om op tijd te boeken voor deze reis. Er is maar beperkt aanbod aan kwaliteitsaccommodaties en ook de veerboten zijn vanaf vanaf maart al behoorlijk volgeboekt voor de periode mei tot september.


Vliegen naar Schotland en uw huurauto


De vlucht.
U vliegt met KLM van Schiphol naar de kleine luchthaven van Inverness, een korte vlucht van maar 120 minuten. Indien u tot 12 weken voor vertrek boekt, kunnen wij de vlucht binnen de bestaande prijs garanderen.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. Vervolgens vliegt u dan met een binnenlandse vlucht naar Inverness. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.


Als huurauto
 huren we voor u een comfortabele midsize huurauto, bijvoorbeeld een Ford Focus. De kilometers zijn ongelimiteerd. Ook de afkoop eigen schade risico is inclusief.
De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf (bijv. Europcar). De depots van onze autoverhuurder zijn op de luchthaven. Dus geen gecompliceerde shuttlebus rit naar een afgelegen depot.

Belangrijk  De huurauto's zijn de afgelopen jaren flink duurder geworden, vooral in de drukke zomermaanden. Het loont om op tijd te boeken, want dat kan behoorlijk schelen op de prijs!


Uw accommodatie op de Hebriden reis

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".


De veerboten naar de eilanden

Om de westelijke eilanden te bezoeken is er in Schotland een prachtige netwerk van veerboten genaamd de "Calmac". U maakt gebruik van deze veerboten op de volgende routes:

  • Van Uig op Skye naar Tarbert op Isle of Harris
  • Van Stornoway op Isle of Lewis terug naar vasteland, UllapoolEigen auto - Veerboot IJmuiden-Newcastle (DFDS Seaways)

Wilt u op reis met de eigen auto?
Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan voor u de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne boeken. De totale reisduur is inclusief overtochten is dan twee dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht voor 2 personen + auto, met een zeezichthut, 2-persoonsbed, douche en toilet, moet u rekenen op een prijs vanaf € 400,- per persoon (verschil voor- en hoogseizoen is behoorlijk)

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerboot overtocht.