Schotland, luxe groepsreis

9-daagse kwaliteitsreis, 4- en 5-sterrenaccomodaties

Een reis die Schotlands rijke verleden combineert met comfort en stijl. U overnacht in accommodaties die Schotse geschiedenis ademen, maar ook alle service, comfort en luxe bieden die u van 4 en 5-sterrenaccommodaties kunt verwachten. Onze reizen zijn kleinschalig met veel persoonlijke vrijheid.

We plannen onze reizen in het rustige voor- en najaar en kiezen voor mooie landelijke routes. De accommodaties zijn gelegen op prachtige veelal landelijke locaties. Het ontbijt en vijf uitgebreide diners zijn inclusief. De in de tekst vermelde excursies zijn inclusief.

U gaat op vakantie met een reis met een hoge waardering. Onze tevreden klanten hebben ons beloond met een beoordeling van boven de 9.

Privéreis. Wilt u met uw eigen groep naar Schotland, dan is dat natuurlijk mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Dag 1: Het land van kastelen en tuinen


U vliegt rond het middaguur in 90 minuten van Schiphol naar Schotland. Op de luchthaven van Edinburgh staat uw reisbegeleider/chauffeur u dan op te wachten. We rijden naar het westelijk gelegen Dunblane waar we in een klassiek landhuis onze eerste Scottish Tea (of koffie) nuttigen. Daarna is het een korte rit naar de Drummond Castle & Gardens. Deze prachtige tuinen in het mooie landschap van Perthshire zijn een voorbeeld van de tuinarchitectuur van de 18e en 19e eeuw.

Vanaf de Drummond Gardens is het dan nog een uurtje rijden naar ons prachtige hotel, gelegen op een landgoed aan de rivier de Tay. In de avond nemen we plaats in het klassieke restaurant voor ons uitgebreid diner.


De accommodaties op onze boutique reis
U reist in een kleine groep van maximaal zeven personen, wat het mogelijk maakt te overnachten in unieke kleinschalige accommodaties.

Van het statige hotel aan de rivier de Tay tot de prachtige lodge in het lege noorden van Schotland. Iedere accommodatie heeft zijn eigen charme, van klassieke luxe tot landelijke rust en charme.

Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Op vijf van de avonden is het uitgebreide diner inclusief. Voor de lunch gaan we onderweg aan bij enkele prachtige locaties. (niet inclusief)

Dag 2: Het bergland van Perthshire


In het midden van Schotland ligt een prachtig berglandschap, met als kroon de piramidepiek van Schiehallion. We rijden naar de vallei van de Glen Lyon en vervolgens over een hoogvlakte voor onze eerste vergezichten over de Highlands.

Aan het einde van de ochtend komen we bij het Loch Tay, waar we gaan lunchen in een mooi gelegen restaurant aan het meer. In de middag brengen we een bezoek aan het Scottish Crannog Centre. Dit kleine openluchtmuseum is aangelegd rond een replica van een prehistorische paalwoning. Het geeft een goed beeld van het vroege leven in de Schotse Hooglanden.

Via een mooie route rijden we dan terug naar onze lodge aan de rivier, tijd voor een korte wandeling of genieten van een drankje in de lounge van het hotel.

Dag 3: Noordwaarts door de Highlands


De route van vandaag voert door het centrale deel van Schotland naar het noorden, een groots leeg landschap met mooie plekjes diep in de valleien verscholen. We beginnen de dag met een korte wandeling naar de zalmladder van Pitlochry, om ons vervolgens te melden voor een Tour in de Blair Athol Distillery. Is het mooi weer, dan genieten we de lunch op het terras van een leuk restaurant aan de rivier.

In de middag rijden we verder naar het noorden en stoppen voor een bezoekje aan de ruïne van de Ruthven Barracks, imposant gelegen in het desolate deel van de Highlands. Na een koffie/thee-stop rijden we over een prachtige hoogvlakte naar de baai van de Moray Firth. Hier ervaart u voor het eerst de leegte van het noorden van Schotland.

We komen aan bij het statige Culloden House, ons thuis voor de komende twee dagen. In de avond genieten we van een diner in het restaurant van ons mooie hotel.

Dag 4: Culloden en Brodie Castle


In de ochtend, als het nog niet zo druk is, gaan we naar het nabijgelegen indrukwekkende slagveld van Culloden. Na vele honderden jaren strijd werden hier in 1746 de Schotse Highland Clans vernietigend verslagen door de Engelsen. Het was het einde van het Feodale Schotse Clanstelsel en het begin van de ontvolking van de Highlands.

Voor de lunch strijken we neer in een prachtig gelegen restaurant aan zee. Dan rijden we landinwaarts naar de vallei van de River Spey. Dit is Whisky Heartland en we brengen een bezoek aan een van de leukste distilleries in dit mooie heuvelland.
Bij mooi weer kunnen we nog een korte wandeling langs de Spey River maken, voordat we terugrijden naar ons hotel.

Dag 5: Naar de woeste westkust


We laten het gecultiveerde landschap van Moray achter ons en maken een rit naar de woeste bergen van de Wester Ross en Assynt. Oude Scandinavische namen, want dit was honderden jaren een kust beheerst door de Viking en Noorse Koningen.


We rijden door het lege berglandschap, met na iedere bocht weer een prachtig panorama. Na het bezoek aan de Inverewe Gardens komen we aan het einde van de middag aan bij het afgelegen Summer Isles Hotel. Hier verblijven we twee nachten, aan de woeste westrand van het Schotse Hoogland.


Inverewe Gardens en Loch Ewe
Aan de noordkant van Loch Ewe liggen de tuinen van Inverewe, misschien wel de mooiste tuinen van Schotland. Het relatief zachte klimaat van de westkust maakt dat er geen echte winters zijn. Dus groeien hier planten die je verwacht op Madeira of in Nieuw-Zeeland. Ook voor wie niets met tuinen heeft is het de moeite waard, al was het alleen maar om de prachtige wandelpaden met vele mooie uitzichtpunten over de baai.

Het Loch Ewe is nu een leeg Loch, zoals zovelen in West-Schotland, maar 75 jaar geleden was dat wel anders. Het Loch was toen zwaar bewaakt en het diepe Loch was de verzamelplaats voor de konvooien naar Noord-Rusland en Noord-Amerika. Deze konvooien waren de “lifeline” voor Groot-Brittannië in de oorlog en het Loch Ewe was een veilige haven.

Dag 6: Dagtocht in de Assynt

Vanaf het Summer Isles Hotel gaan we een mooie dagtocht maken op het schiereiland van Assynt. Na iedere bocht wordt u weer verrast met een schitterend panorama. Met als hoogtepunten de twee iconische bergtoppen van de Stac Pollaidh en de Suilven. We rijden in de ochtend naar de afgelegen baaien en stranden van deze woeste kust, met een korte wandeling naar een van de mooiste bergpanorama's van Schotland.

Via het Loch Assynt komen we bij het Ardvreck Castle, een van de mooiste mystieke kasteelruines van Schotland. Verderop op de prachtige Highway ligt het Knockan Crag Geopark, waar we een korte wandeling maken in dit voor Geologen beroemde plekje. Maar ook voor wie geen interesse in de geologie heeft is het een prachtig plekje.

Later in de middag maken we een stop in het pittoreske vissersdorpje Ullapool, om voldaan terug te rijden naar ons afgelegen hotel.

Dag 7: Het dunbevolkte Sutherland


Vandaag is een route door het leegste landschap van Schotland. Tussen de rotsachtige Highlands liggen langs de kust kleine visserplaatsjes verborgen, en we gaan deze mooie plekjes opzoeken.

Na de lunch in een klassieke Fishlodge rijden we door het lege binnenland naar het Dunrobin Castle. Dit prachtige landhuis was statige huis van de Graaf van Sutherland, een van de rijkste clans van Schotland. Nu is het een mooi ingericht Victoriaans Kasteel met een prachtige tuin.

Vanaf het Dunrobin Castle is het dan nog 45 minuten rijden naar onze laatste overnachtingsplaats, een klassiek landhuis gelegen aan de oostkust. Het perfect verzorgde diner is beide avonden dat we hier verblijven inclusief.

Dag 8: Easter Ross & The Black Isle


We blijven vandaag in de omgeving en gaan in de loop van de ochtend naar het mooie Black Isle schiereiland. Tussen de koolzaadvelden doorrijdend komen we aan in Cromarty, waar we een korte wandeling maken door dit pittoreske veerhaventje. De afgelopen jaren zijn er lifestylers, kunstenaars en rustzoekers neergestreken in het dorpje. Alles is mooi gerenoveerd en het enige jammere is, dat er auto’s geparkeerd staan in de stegen en straatjes.

Voor de lunch gaan we naar het kleine hippe het Sutor Creek restaurant, voordat we doorrijden naar de zuidkant van de Black Isle, want wie zin heeft kan de wandeling naar de Fairy Glen maken. Een korte wandeling van 3 km retour, een uurtje wandelen.

Via de zuidkust van de Black Isle rijden we dan terug naar ons mooie landelijk hotel. Tijd voor een laatste gezamenlijk dinner in het uitstekende restaurant.

Dag 9: Terugreis naar Nederland


Na het ontbijt gaan we richting Inverness en brengen een kort bezoek aan de Clava Cairns. Deze drie graftombes liggen in een beschut dal en getuigen van de rijke prehistorische cultuur van Noord-Schotland.

Vanaf deze prehistorische plek rijden we dan naar de kleine luchthaven van Inverness. Uw terugvlucht is in de vroege middag en u bent na een vlucht van 90 minuten weer terug op Nederlandse bodem. Het einde van een heerlijke week in historisch Schotland.

Vertrekdata

 

Vertrekdatum

Terugreis datum

Prijs

 

 september 2023

 september 2023

€ 3.650

 

 Toeslag voor eenpersoonskamer is € 1.200,-

 

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

 

Inclusief in deze reis zijn:

  • KLM vluchten, heen naar Edinburgh, retour vanaf Inverness
  • Vervoer per comfortabele minibus
  • Nederlandse chauffeur reisbegeleiding
  • Kleine groepen met maximaal 6 personen.
  • Acht overnachtingen in 4 en 5 sterren accommodaties.
  • Alle ontbijten zijn inclusief
  • Excursies: Drummond Gardens, Whisky tour, Crannog Centre, Culloden Field, Brodie House, Dunrobin Castle
  • Ons uitgebreide informatiepakket

Opzet van de reis


Een reis door het rijke verleden van Schotland, want geschiedenis loopt als een rode draad door deze groepsreis. We reizen in een comfortabele minibus en overnachten in kastelen en kwaliteitshotels, waar alle ontbijten en op vijf avonden het diner inclusief zijn. De groepsgrootte is maar maximaal 6 personen, vooral ook omdat de twee landelijke lodges maar een paar slaapkamers hebben. Alle in de tekst vermeldde excursies zijn natuurlijk inclusief.

 

Accommodaties en maaltijden

We reizen in kleine groepen van maximaal zes personen. Hierdoor kunnen we ook overnachten in kleinschalige 4 & 5-sterrenaccommodaties. Zo overnachten we aan de westkust in prachtige lodge, gelegen in het mooie landschap. 

Alle ontbijten zijn bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Voor de lunch stoppen we onderweg op mooie plekjes en restaurants (niet inclusief). Onderstaand enkele voorbeelden van restaurants:De vliegreis en vervoer in Schotland

Vliegen naar Schotland. De retourvlucht naar Groot-Brittannië is bij de prijs inbegrepen. U vliegt met de KLM van Schiphol naar Edinburgh Airport, een vlucht van maar 90 minuten. Voor onze Vlaamse klanten is er een rechtstreekse vlucht van Brussel op Edinburgh met Brussels Airlines. 

Ons vervoer in Schotland. Een comfortabele 9-persoons Mercedes minibus is ons transportmiddel gedurende de reis. 
Onze reisbegeleider/chauffeur heeft meer dan 20 jaar ervaring in de reiswereld en in het rijden aan de linkerkant van de weg in Nieuw-Zeeland, Engeland en Schotland. Veiligheid en ervaring zijn natuurlijk een vereiste op onze kwaliteitsreizen.

Verlenging van de reis; Edinburgh

U kunt u reis natuurlijk verlengen met een verblijf in Edinburgh. De reisleider/chauffeur brengt u dan naar een kwaliteitshotel in het centrum van de stad.

Edinburgh is gebouwd rondom de steile hellingen van het beroemde kasteel en is rijk aan bezienswaardigheden. Natuurlijk is er de oude stad met de historische Old Town, de Royal Mile en "Georgian New Town". Op een regenachtige dag kunt u uw toevlucht nemen tot het indrukwekkende National Museum of Scotland of de National Art Gallery.
Voor wie wil wandelen zijn er de hoogten van Calton Hill en de Arthurs Seat, prachtige uitzichtpunten hoog boven de historische stad.

Maar geniet vooral ook van deze stad van vrijzinnige burgers. Want net als Amsterdam, is Edinburgh al honderden jaren een welkom oord voor andersdenkenden en vrije geesten.