Zuid-Schotland, luxe reis in The Borders, Galloway & Isle of Arran

Reis in het land van Sir Walter Scott en Robert Burns

Het zuiden van Schotland is het culturele hart van het land. In dit prachtige heuvelland stond de wieg van twee van Schotland grootste literaire geesten. Van de abdijen van The Borders tot de Rhinns of Galloway, u reist door een landschap van steencirkels, kasteelruines en eeuwenoude landerijen. Het aangename klimaat maakt dat er vele beroemde tuinen en parken zijn.

Uw laatste drie nachten verblijft u op het mooie Isle of Arran, ook wel genoemd "Scotland in miniature". Vanuit uw luxe resort kunt u dit verrassend veelzijdige eiland verkennen.

Wij kiezen op deze kwaliteitsreis voor de betere accommodaties, veelal in prachtige landhuizen en klassieke hotels. U rijdt in een passende ruime huurauto en geniet in stijl van dit dunbevolkte cultuurland.

Luxe, Lodge, Melrose, Eildons, Walter, Scott

Dag 1: Vliegen naar Edinburgh - rit naar Borders


U vliegt met de KLM van Schiphol naar Edinburgh of Glasgow, waar u de huurauto ontvangt. Vanaf beide luchthavens is het twee uur rijden door het golvende heuvelland van de Borders, naar uw eerste bestemming. Uw overnacht in een klassiek landhuis aan de rand van het plaatsje Melrose.

Uw thuis is een luxe Bed & Breakfast Lodge, prachtig gelegen op een heuvel even buiten het stadje. Het uitzicht is op The Eildon Hills, een panorama vereeuwigd in de gedichten van Sir Walter Scott is. Maak in de avond een wandeling door Melrose en geniet alvast van de mooie omgeving van The Borders.

 

Floors, Castle, Kelso, Borders, Jedburgh, Dryburgh Dryburgh, Abdij, Abbey, Melrose, Borders

Dag 2 en 3: The Borders - Land van Abdijen en Kastelen


Het landschap van The Borders is nu een lieflijke streek, met mooie heuvels, kleine dorpjes en meanderende riviertjes. Maar de geschiedenis van deze regio is er een van eindeloze strijd tussen de Engelsen en Schotten. Op de hoogste heuvels staan overal kasteeltjes en in de dalen zijn de ooit rijke Abdijen geplunderd achtergebleven.

In de laatste drie eeuwen is het land echter weer tot leven gewekt met prachtige landhuizen en rijke boerderijen. U kunt de twee dagen die u verblijft in dit landschap dan ook prachtige dagtochten maken naar de tuinen, kastelen en ruines van het rijke verleden. Daarnaast zijn er korte wandelingen te maken in de mooie dalen en zijn er natuurlijk de verplichte bezoeken aan het Abbotsford House, Sir Walter Scotts landhuis, en het grote Floors Castle.

 

De Abdijen van de Borders

Nergens zult u op zo'n klein oppervlak in Europa zoveel grote abdijen vinden als in de Scottish Borders regio. Met de grote Abdijruines van Melrose, Kelso, Dryburgh en Jedburgh is het bijna een dagprogramma om alle vier te bezoeken.

De verzuiling in de katholieke kerk zorgde ervoor dat vier verschillende groepen monniken ieder hun eigen abdij bouwde in het vruchtbare dal van de Tweed River. Tot tweemaal toe werden de abdijen in de 14e en de 16e eeuw geplunderd door de Engelse troepen uit wraak op de Schotse krijgsheren. Daarna zijn ze gelukkig als ruines bewaard gebleven om nu de moderne bezoeker te kunnen ontvangen.

Tweed, vallei, Borders, Melrose, Walter, Scott Nithbank, Dumfries, Galloway, Borders

Dag 4 en 5: Naar het hart van Galloway


Vanuit het culturele hart van Zuid-Schotland rijdt u westwaarts. De groene valleien verdwijnen en u komt in het ruige heuvelland van de regio Galloway. Uur na uur rijdt u door de wijdse valleien, door een landschap dat eerder verwacht zou worden in de noordelijke Highlands.

Na een mooie rijdag komt u aan bij de comfortabele 4-sterren accommodatie Nithbank Country Estate. Hier verblijft u twee nachten in de stille omgeving van dit landgoed, prachtig gelegen in de vallei van de River Nith.


Dag 5
- De streek van Central Galloway nodigt uit tot een prachtige dagtocht door het wijdse heuvelland. Begin de dag met een bezoek aan het imposante Drumlanrig Castle, gelegen op enkele kilometers van uw lodge. Verder naar het noorden ligt het hoogst gelegen dorpje van het land, met een klein mijnbouwmuseum gewijdt aan de loodmijnen in de omgeving. Natuurlijk zijn er enkele leuke wandelingen te maken maar vooral is het streek om te genieten van de ruimte en rust.

 

Caerlaverock, Castle, Dumfries, Nith, Threave Auchencairn, Bay, Dumfries, Solway, Orchardton

Dag 6 en 7: Langs de kust van Galloway


Eerst rijdt u naar het zuiden, naar misschien wel de mooiste kasteelruine van Zuid-Schotland, het Caerlavarock Castle.

Vervolgens kunt u de mooie kustroute volgen langs de Solway Firth. Onderweg komt u langs enkele prachtige plekjes zoals de Dundrennan Abbey en de prachtige tuinen van Threave Gardens. Maar geniet vooral ook van de prachtige baaitjes, de kleine zijweggetjes naar afgelegen stranden en het veelzijdige landschap op deze schiereilanden.

Uw accommodatie voor de komende twee dagen is ook weer aangenaam; een deluxe kamer in het Cally Palace Hotel.Dag 7 - naar de Rhins of Galloway

Het is een uur rijden vanaf uw hotel naar het westelijke schiereiland van Galloway. In het Gaelic heet deze kaap The Rhins en zoals u zult zien, het broedervolk in Ierland ligt letterlijk aan de overkant.

Een van de mooiste tuinen van Schotland is de Logan Botanical Garden. Het milde oceaanklimaat op dit schiereiland maakt dat er nooit echte winterkou is, dus groeien hier planten die je eerder zou verwachten op Madeira.

Rij vervolgens naar het zuidelijkste punt, The Mull of Galloway, vanwaar op een heldere dag het Isle of Man en Ierland bijna voor het grijpen lijken te liggen. Vergeet ook niet om aan te gaan in het pittoreske Portpatrick, eens het havenstadje voor de overtocht naar het Ierse land.

Calmac, Arran, Goat, Fell, Clyde, Brodick Auchrennie, Brodick, Arran, Resort, Lamlash

Dag 8: Naar de veerboot - Isle of Arran


Dag 8 is een rijdag, eerst nog door het mooie Galloway, vervolgens langs de steden van Ayrshire.

Door het binnenland en vervolgens langs de westkust rijdend ziet u aan de horizon al de contouren van het Isle of Arran opdoemen. Wij boeken voor u de veerboot aan het einde van de middag, zodat u de hele dag de tijd heeft om naar de veerhaven van de Adrossan te rijden.

De oversteek met de veerboot duurt ongeveer een uur en vanaf de veerhaven is het dan nog 5 minuten rijden naar het Auchrennie Resort. Hier heeft u 3 nachten een deluxe kamer in het Spa Resort.

 

 

Brodick, Castle, Arran, Goatfell, Clyde, Firth Goatfell, Arran, Clyde, Calmac, Brodick, Castle

Dag 9 en 10: Het mooie Isle of Arran


Met een oppervlakte van 600km2 is het eiland Arran is een verrassend groot eiland. Voor de inwoners van Schotlands grootste stad Glasgow is het eiland al meer dan 150 jaar een populaire vakantie bestemming. U heeft twee dagen om het eiland te verkennen, genoeg voor een uitgebreide verkenning.

Net ten noorden van Brodick ligt het gelijknamige kasteel van Brodick. Al meer dan 1500 jaar geleden was er een Keltisch Fort op deze strategische plaats. In de tijden van de Noormannen werd er een versterkte burcht gebouwd aan de Brod Vik (brede baai). Bij een bezoek aan het kasteel, sla vooral ook de prachtige tuin niet over, alleen al de moeite van een bezoek waard.

Midden op het eiland liggen de (restanten) van de Machrie Moor Stone Circles. Een mystieke plek met prachtige vergezichten over de heide en de zee. Zoals bij alle steencirkels is er weinig bekend over de bouwers of de functie. Maar laat uw gedachten de loop op deze altijd mythische plekjes. De Auchagallon Stone Circle is een kleinere steencirkel, prachtig gelegen boven Kilbrannan Sound. Ook hier is het een korte wandeling naar dit monument.

Natuurlijk zijn er ook weer vele leuke korte en langere wandelingen en vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Isle of Arran Whisky Distillery.


 

Calmac, Ardrossan, Brodick, Arran, Isle Zonsondergang, Clyde, Arran, eiland, Schots, luxe

Dag 11: Naar Glasgow en vlucht naar Amsterdam of Brussel


U vaart met de ochtendboot terug naar het vasteland, naar de haven van Adrossan. Vanuit deze havenstad is het dan ongeveer 90 minuten rijden naar de luchthaven van Glasgow. Hier levert u de huurauto in bij het depot van de autoverhuurder.

De terugvlucht van Glasgow Airport naar Amsterdam of Brussel is 60 tot 80 minuten en in de vroege avond staat u dan weer op het Europese vasteland.

Uw reis naar het mooie zuiden van Schotland zit erop. Wij hopen dat u genoten heeft en nog vaak zult terug denken aan dit land van de Borders, Galloway en het Isle of Arran.
Uw huurauto in Schotland

Als huurauto huren we voor u een ruime en comfortabele auto, bijvoorbeeld een Opel Insignia of gelijksoortige auto in die prijsklasse. De kilometers zijn ongelimiteerd en de noodzakelijke verzekeringen en belastingen zijn inclusief. 
De afkoop van het schade risico is ook inclusief.

Ter plaatse kunt u de eventuele huur van een GPS of bijbetalingen voor een 2e of meerdere chauffeurs regelen. 
De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)

Wilt u op reis met meer dan twee personen? Dan huren wij een ruimere auto, bijvoorbeeld een SUV, een Stationwagon of een 4WD.

 Tot 15 april en vanaf 1 oktoberVanaf 16 april en tot 30 september
Inclusief vlucht en huurauto€ 3.250€ 3.500
Eigen vervoer€ 2.700€ 2.900

Prijzen per persoon op basis van boeking voor twee personen.


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

  • Vlucht van Amsterdam of Brussel naar Edinburgh, retour vanaf Glasgow
  • Elf dagen middenklasse huurauto (niet bij eigen vervoer)
  • Oneway Rental huurauto is inclusief
  • Tien overnachtingen in kwaliteitslodges (zoals vermeld in tekst)
  • Alle ochtenden een uitgebreid (Schots) ontbijt
  • De beste roadatlas van Schotland
  • Ons uitgebreide Informatiepakket

 

Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen u om op tijd te boeken. Tot 12 weken voor vertrek kunnen wij u de reis (met vlucht en huurauto) verkopen voor bovenstaande totaalprijs. Boekt u later, dan zullen wij waarschijnlijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.

Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. De totale reisduur is inclusief overtocht 2 dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 350,- per persoon rekenen.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerboot overtocht.

Vliegen naar Schotland vanaf Amsterdam en Brussel

De vlucht. U vliegt van Schiphol naar Edinburgh, een korte vlucht van maar 70 minuten. Wij boeken voor u een KLM vlucht, heenvlucht in rond het middaguur, terugvlucht laat in de middag. Indien u tot 12 weken voor vertrek boekt, kunnen wij de vlucht binnen de bestaande prijs garanderen.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. Voor precieze vluchttijden zullen wij op de datum moeten kijken naar de juiste tijden.Uw huurauto in Schotland

Als huurauto huren we voor u een ruime en comfortabele auto, bijvoorbeeld een Opel Insignia of gelijksoortige auto in die prijsklasse. De kilometers zijn ongelimiteerd en de noodzakelijke verzekeringen en belastingen zijn inclusief. 
De afkoop van het schade risico is ook inclusief.

Ter plaatse kunt u de eventuele huur van een GPS of bijbetalingen voor een 2e of meerdere chauffeurs regelen.
De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)

Wilt u op reis met meer dan twee personen? Dan huren wij een ruimere auto, bijvoorbeeld een SUV, een Stationwagon of een 4WD.


De kwaliteitsaccommodaties op uw reis

Natuurlijk horen bij een mooie reis als deze ook de leukste accommodaties. U overnacht in stijl in vier prachtige lodges, gelegen op de mooie plaatsen in het Schotse land. Uw kamer is een kwaliteitskamer, in de categorie deluxe.

Bij het verblijf is iedere ochtend een uitgebreid ontbijt inclusief, in Schotland heeft u dan de keuze tussen een Continental of een stevig "cooked" Scottish Breakfast.