Autoreis landelijk Schotland

16-daagse reis langs 4-sterren kwaliteitslodges

Om de drukke regio's van Schotland te vermijden hebben we in 2021 een nieuwe kwaliteitsreis samengesteld. Een autoreis voor wie op zoek naar rust en natuur maar vooral ook de Schotse cultuur, met verblijf in landelijke hotels & lodges.

De reis begint in het zuiden, in de mooie Borders. Dan verder langs de stille oostrand van de Highlands, naar het mooie Angus. Vervolgens via Balmoral en Aberdeenshire naar Moray & Speyside, het hart van de whisky cultuur. 
Door de Great Glen langs Loch Ness rijdend komt u dan in Oban, waar u met de veerboot oversteekt voor een 3-daags verblijf op het ruige Isle of Mull.
De laatste twee overnachtingen zijn dan in de historische omgeving van Stirling.

Op tijd boeken. We raden wel aan om op tijd te boeken voor deze reis. Er is beperkt aanbod in onze kleinschalige kwaliteitsaccommodaties, vooral in de zomerperiode. Ook de vaak beperkte beschikbaarheid van de Newcastle veerboot is een reden om op tijd de reis te boeken.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+. 

Dag 1  Aankomst en naar The Borders


Reist u met eigen auto, dan is een korte rit van de veerhaven in Newcastle naar de Borders. Tijd genoeg om bijvoorbeeld nog een paar plekjes langs de Romeinse muur, The Hadrians Wall te bezoeken.

Een andere optie is om te kiezen voor een Flydrive. U vliegt dan op de luchthaven van Edinburgh. Op de luchthaven ontvangt u de huurauto en dan is het een korte rit zuidwaarts.

The Borders is de strategische regio ten noorden van de Romeinse muur, de Hadrians Wall. Al vanaf het begin van onze jaartelling was deze vruchtbare streek een gebied waar veel om gevochten werd. Maar nu is het er vreedzaam, dunbevolkt maar wel gezegend met veel historische plekjes uit het roerige verleden.

U verblijft er twee nachten in een prachtig gelegen landelijke 4-sterren Countryhouse. De ontbijten zijn inclusief.


Dag 2      Abdijen in het heuvelland


Het zuiden van Schotland is een erg aangenaam gebied om te vertoefen. Met veel historische rijkdom en ook mooie wandelingen in de heuvels van bijvoorbeeld de Eildon Hills.

The Scottish Borders om de ruines van de abdijen en het grote landhuis van Sir Walter Scott. Begin de dag met een bezoek aan de nabijgelegen Dryburgh Abbey en dan naar het uitzichtpunt van Scotts View. 

Walter Scott was een zoon van de streek en een van de rijkste schrijvers van de 19e eeuw. Met boeken als Ivanhoe en Waverley verdiende hij een vermogen. Met dit geld liet hij het prachtige Abbotsford House bouwen, een bezoek meer dan waard. 

Wandelen, kastelen, abdij ruines en vooral veel landelijke rust en ruimte, maken een verblijf in de Borders tot een aangename start van uw reis.

Dag 3      Noordwaarts naar Angus


U rijdt richting Edinburgh en de grote Forth Bridge over naar Fyfe en Dunfermline. In deze oude bisschopsstad kunt u een bezoek brengen aan de oude Kathedraal en het graf van Robert de Bruce. Vergeet ook niet het nabijgelegen Carnegie House. Want deze 19-eeuwse staalbaron van Pittsburgh begon zijn aardse leven in een piepklein arbeidershuisje in Dunfermline.

Dan is het nog een uur rijden naar uw tweede lodge, mooi gelegen in het golvende heuvelland van de regio Angus. U verblijft twee nachten in een door Visit Scotland met 5-sterren bekroonde Boutique B&B Lodge. Door onze reiziger nu al als een van de toplocaties van de reis beoordeeld.

Het gebied ten noorden van de lodge is bekend als The Five Glens of Angus. Het is weinig bezocht deel van de Highlands en dat maakt het erg aantrekkelijk voor onze reis. 

Dag 4 en 5: The five Glens of Angus  


Aan de noordrand van de landbouwgronden van Angus ligt een van Schotlands verborgen bergregio's. De Vijf prachtige valleien zijn door de ijstijden uit het bergland gekerfd. 

Maak mooie dagtochten in de twee grootste Glens; de Glen Cova en de Glen Esk. Trek de wandelschoenen aan en wandel er moederziel alleen langs de riviertjes, ruines van kastelen of naar een van de heuveltoppen of bergmeertjes.

Voor een dagje cultuur is er het nabijgelegen Dundee. Deze verrassende stad heeft een mooie ligging aan de Tay River.
Breng een bezoek aan het opgeknapte havengebied met het Victoria & Albert Museum, het nieuwe culturele uithangbord van de stad.

Wandel vervolgens door het centrum, langs de vele gerenoveerde pakhuizen, naar Verdants Work. Dit interessante museum vertelt het verhaal over de rijkdom van de stad in de 19e eeuw, als centrum van de jute industrie. 

Dag 6 en 7: De Dee River en Balmoral


Via een route door het stille binnenland komt u in de grote regio Aberdeenshire. U verblijft er twee dagen in een van die mooi gelegen dorpjes aan de rivier de Dee.
Uw accommodatie is een Boutique Hotel, de ontbijten zijn inclusief.

Reist u in het voorjaar, dan kunt u een bezoek brengen aan het Schotse thuis van de Britse Royals, het Balmoral Castle. De tuinen en een deel van het kasteel zijn tot half juli opgesteld voor het publiek.

Rijdt u verder naar het westen, dan komt u in Schotlands grootste park, het Cairngorms Nationale Park. Maak op dag 7 de dagtocht naar dit mooie park en het dorpje Braemer, beroemd van de jaarlijkse Highland Games.

Nog een optie is om naar de Noordzeekust te rijden en een bezoek te brengen aan de indrukwekkende kasteelruine van Dunnotar Castle. Niet alleen het kasteel maar ook de kliffen van Fowlheugh zijn een trekpleister. Een korte wandeling brengen u naar duizenden nestende vogels. 


 

Dag 8: Moray & Speyside


Het is maar een korte rit, door de bergen van de Cairngorms. U komt vandaag al ddoor de Spey Valley, dus een whisky tour is een optie. Bijvoorbeeld een bezoek aan een van de mooiste distilleries, die van de landelijke Cardhu Whisky.

Dan is het nog een uur rijden naar de Noordzeekust en het stadje Nairn. Hier reserveren we voor u een mooie Seaview room in het aan zee gelegen 4-sterren Golfview Hotel.

Rij in de avond naar een nabijgelegen vissersplaatsje en ga hier uit eten in een van de leukste Inns van Schotland. Seafood, vers uit de haven en op uw bord. 


Dag 9 & 10:  History and Whisky


Er is veel te zien in deze historische omgeving. Breng een bezoek aan het slagveld van Culloden, de plaats waar de trotse Highlanders hun onafhankelijkheid verloren in 1745. Na een bezoek aan Culloden zijn er de nabijgelegen grafheuvels van de Claca Cairns. Voor de volgers van de Outlander-serie, verplichte kost.
Voor meer geschiedenis is er het imposante Fort George. Ooit het grootste Fort van Europa, nu een indrukwekkend museum, gelegen op een mooie plek aan de Moray Firth.

De vallei van de Spey River oftewel Speyside. Met namen als Glenfiddich, Glen Livet en Macallan hoef je whiskyliefhebber verder geen uitleg te geven.
 
Maar wacht even, er is veel meer dan whisky in de prachtige omgeving. Verborgen in de smalle valleien liggen plaatsjes als Aberlour en Dufftown, leuke Schotse dorpjes compleet met pub en village store. Er is een makkelijke wandelroute tussen beide dorpen, over de oude spoorlijn, de mooie Spey River volgend.

Dag 11: Via Loch Ness naar Oban


Via de Great Glen en de route langs het Loch Ness en Urquhart Castle rijdt u vandaag naar het zuiden. Onderweg komt u door Fort William en is het tijd voor een fotostop in de beroemde vallei van de Glen Coe.

Aan het einde van de middag komt u dan aan in de veerhaven van Oban. Hier gaat u aan boord van de Calmac Ferry voor de oversteek naar het Isle of Mull. Vanaf de haven van Craignure is het dan nog een uurtje rijden naar de volgende mooie accommodatie, een klassiek Countryhouse, gelegen op een mooi landgoed. 

Maak op een mooie avond nog de korte wandeling naar de vuurtoren bij Tobermory en de verslaving aan het mooie Isle of Mull is begonnen.

Dag 12 en 13: The Isle of Mull


Het grote lege Isle of Mull is een rustpuntje in de reis. Met maar 3000 inwoners op een eiland zo groot als provincie Utrecht is Mull een oase van rust. De geologische oorsprong van het eiland ligt 65 miljoen jaar in het verleden, toen er vulkanen ter grootte van de Etna miljoenen tonnen basalt uitstoten. Dit heeft een ruig eiland opgeleverd, met grote schiereilanden, hoge bergen en een prachtige kustlijn.

Rij op uw 2-daags verblijf de routes rond het eiland. Maak er wandelingen naar afgelegen stranden of in het lege bergland. Of kies voor een Wildlife Tour met een boottrip, op zoek naar dolfijnen, zeehonden, zee-arenden en otters. 

Maak ook de dagrit naar de westpunt van het eiland en doe de korte oversteek met het veerpontje naar de Isle of Iona Abbey. Op deze plaats kwam in de 6e eeuw de Ierse Abt St. Columba aan land en bracht vanaf Iona het Katholieke geloof onder de Picten en Schotten


Dag 14 en 15: Historische hoofdstad - Stirling


In de ochtend vaart u met de veerboot weer terug naar Oban. Dan is het een mooie rit door de westelijke Highlands naar de regio Stirlingshire. 
In het stadje Stirling overnacht u twee nachten in een Boutique 4-sterren Hotel. Het centrum van Stirling is op loopafstand en er is veel te doen in deze historische omgeving.

Het kasteel van Stirling domineert het landschap en dat is ook de bedoeling. Want dit is het smalste deel van Schotland en wie dat beheerste had ook de macht over de Noord-Zuid handelsroutes.
Maar breng dan ook een bezoek aan het nabijgelegen kasteel van Doune, misschien wel het leukste kasteel van het land.

Ten noorden van Stirling gaan de heuvels de hoogte in. Dus nog een keer de kans om een rit de Highlands in te maken. Met veel wandelopties en dan na afloop een Hightea en het grote Hydro Hotel van Crieff.

Een andere optie is om vanuit Stirling met de trein een dagtocht naar Edinburgh of Glasgow te doen. Vanaf het station Stirling sta je binnen een uur in het hart van deze twee Metropolen van Schotland.


Dag 16: Huiswaarts, vliegen of veerboot


Vanuit Stirling is het maar een uur rijden naar de luchthaven van Edinburgh. Tijd genoeg nog voor een leuke dag, om dan in loop van de middag de huurauto in te leveren en tegen de avond naar Nederland of Vlaanderen te vliegen.


Reist u met de DFDS veerboot, dan is het ongeveer vier uur rijden naar de veerhaven van Newcastle.

Ga dan op tijd op pad, zodat u bijvoorbeeld nog een bezoek kunt brengen aan het leuke stadje Alnwick met het grote (Harry Potter) Alnwick Castle.

De DFDS veerboot vertrekt om 17.00 uur uit de haven van North Shields. De volgende ochtend komt u even voor 10.00 uur dan uitgerust aan in de veerhaven van IJmuiden.

  

Reisverlenging met extra dagen in Edinburgh


U kunt natuurlijk een of meerdere dagen langer in Schotland blijven en dan bijvoorbeeld in de fascinerende hoofdstad Edinburgh. Onze vaste plek in de stad is het Boutique Nira Caledonia Hotel. Het hotel ligt in een rustige straat, op 15 minuten wandelen van de gezellige drukte van Princess Street en The Old Town.

Edinburgh is een stad met vele mooie plekjes. Natuurlijk is er het imposante Edinburgh Castle en de Royal Mall. Maar verken ook de kleine straatjes en steegjes, bezoek de eeuwenoude pubs en de uitstekende restaurants. Gewoon lekker rondslenteren in een van de leukste steden van Groot Brittanië.
    Vanaf prijs
Reis met eigen vervoer € 3.350,-     
Reis inclusief vlucht en huurauto € 4.350,- 

 • Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen
 • Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

 • Retourvlucht van Amsterdam of Brussel naar Edinburgh (niet bij eigen vervoer)
 • Bagage en stoelreservering op vluchten 
 • Middenklasse huurauto, bijvoorbeeld een ruime Skoda Octavia (niet bij eigen vervoer)
 • Afkoop eigen schade risico voor de huurauto
 • Ongelimiteerde kilometers
 • 15 overnachtingen in kwaliteitslodges en hotels (zoals vermeld in de tekst)
 • Alle ochtenden een uitgebreid (Schots) ontbijt
 • Onze kleine wandelkaartjes, met leuke korte routes
 • De beste roadatlas van Schotland
 • Onze uitgebreide reisbeschrijving met daarin tips voor excursies, restaurants en vooral de leuke verborgen plekjes voor een picknick, korte wandeling of gewoon van de rust te genieten. 

 


Eigen auto - Veerboot IJmuiden-Newcastle (DFDS Seaways)

Wilt u op reis met de eigen auto?
Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan voor u de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne boeken. De totale reisduur is inclusief overtochten is dan twee dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht voor 2 personen + auto, met een zeezichthut, 2-persoonsbed, douche en toilet, moet u rekenen op een prijs vanaf € 400,- per persoon.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerboot overtocht.

Veerboot IJmuiden - Newcastle (DFDS Seaways)

Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan voor u de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne boeken. De totale reisduur is inclusief overtochten is dan twee dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht voor 2 personen + auto, met een zeezichthut, 2-persoonsbed, douche en toilet, moet u rekenen op een prijs vanaf € 400,- per persoon. Boek op tijd uw reis, want als de goedkope hutten vergeven zijn, dan gaan de prijzen flink omhoog.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerboot overtocht.Vliegen vanaf Amsterdam en Brussel

De vlucht. U vliegt van Schiphol naar Edinburgh, een korte vlucht van maar 70 minuten. Indien beschikbaar boeken wij voor u de heenvlucht rond het middaguur. De terugvlucht boeken we dan laat in de middag. 
Wij boeken 1x stuks ruimbagage en de stoelreserveringen bij de prijs inbegrepen. 

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. Voor precieze vluchttijden zullen wij op de datum moeten kijken naar de juiste tijden.


Uw huurauto in Schotland

Als huurauto huren we voor u een comfortabele auto, bijvoorbeeld een ruime Skoda Octavia of gelijksoortige ruime auto in die prijsklasse.
De kilometers zijn ongelimiteerd en de noodzakelijke verzekeringen en belastingen zijn inclusief. Ook afkoop eigen schade risico is inclusief, iets dat vaak achterwege gelaten wordt en dan ter plaatse alsnog betaald moet worden.
De huur van een GPS of bijbetalingen voor een 2e of meerdere chauffeurs regelen. De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (bijv. Europcar of Hertz)

Wilt u op reis met meer dan twee personen of een grotere huurauto, bijvoorbeeld een SUV? Vermeld het in uw aanvraag en we maken een prijsopgave met een bijpassende auto.


De kwaliteitsaccommodaties op uw reis

Natuurlijk horen bij een reis door het landelijke Schotland ook kwaliteitsaccommodaties met Schotse uitstraling. U overnacht op onze reis in stijl, in mooie landelijke 4-sterren lodges en hotels.
Deze hotels en lodges zijn vooral populair bij de lokale bevolking en gelegen op vaak verborgen plaatsen in het Schotse land. 

Belangrijk is ook dat er een goede keuken is, in het hotel of de nabije omgeving. Want net als goed glas whisky hoort lekker eten ook bij een door landelijk Schotland.
Bij uw verblijf is iedere ochtend een uitgebreid ontbijt inclusief. 


Privereis met onze Schotlandkenner

Wilt u een reis in comfort onder begeleiding van onze Schotlandkenner? Wij begeleiden al meer dan 10 jaar kleine boutique groepsreizen naar Schotland. 
U hoeft dan niet zelf te rijden, en ziet veel meer van het land en komt uitgerust op bij uw hotel of lodge aan.
Ook een optie voor grotere gezelschappen tot maximaal 7 personen, reizend in een comfortabele Mercedes Sprinter minibus.