Groepsreis Noord-Schotland en Orkney eilanden

9-daagse reis van de Highlands naar de prehistorie

Het noorden van Schotland is een land van mysterie. Met het woeste klimaat, de lege berglandschappen en bekroond met een eilandengroep uit prehistorische tijden. We overnachten in 3 ½ & 4-sterren kwaliteitsaccommodaties, reizend in een kleine groep van maximaal 7 personen.  

U reist vanaf Inverness naar de westkust, naar het land van Assynt. Een panoramisch land met de bergtoppen van Suilven en Stac Pollaid. Langs de kust gaan we noordwaarts, door lege landschappen met prachtige vergezichten.

De laatste drie dagen bent u dan op Orkney. Een verrassend groen eilandenrijk met enkele van Europa's fascinerendste prehistorische monumenten. Naast prehistorie zijn de twee wereldoorlogen niet ongemerkt aan het eiland voorbijgegaan. We duiken in het fascinerende oorlogsverhaal van Orkney.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Dag 1: Vliegen naar Inverness


U vliegt van Schiphol met de KLM naar Inverness, de kleine hoofdstad van Noord-Schotland. De vlucht is in de middag, rechtstreeks en duurt anderhalf uur.

Aangekomen in Inverness staat uw reisleider/chauffeur de groep op te wachten en we rijden de korte rit naar ons comfortabel hotel in het centrum van Inverness. Na ingecheckt in het hotel gaan we gezamenlijk uit eten in een van de leuke restaurants in de stad.

Bij mooi weer, kunnen we na het eten nog een korte wandeling maken langs de rivier en genieten van deze leuke stad.


Loch Broom, Ullapool, Assynt, Coast500

Dag 2:   Naar de Assynt

 

De dag begint in Schotland met een groots ontbijt. We verlaten onze mooie lodge en rijden naar het Loch Ness, tijd voor een paar fotostops. Via een route over smalle weggetjes komen we dan bij ons eerste prehistorisch monument op deze reis, een van de ring van steencirkels rondom Inverness. Na een lunchstop in het kleine Beauly rijden we dan de Highlands in, op naar de westkust.


Via het havenstadje Ullapool komen wij bij de ruine van Ardvreck Castle. De omgeving is woest en leeg en iedere dag worden hier andere plaatjes geschoten in dit land waar zon, wind en regen elkaar afwisselen.

We slapen de komende twee dagen in een van leukste lodges van de westkust, hoog gelegen boven het Loch Broom.

 

Brae, beach, Enard, Bay, Assynt Knockan Crag, geologie, Ullapool, reis

Dag 3: De bergen van Assynt


De kuststreek tussen Ullapool en Lochinver heet de Assynt. Het is een van Schotland's beroemdste berggebieden, vooral door de iconische bergen; de Suilven en de Stac Pollaid. Maar ook een land van vele baaien waar de smalle kustweg na iedere bocht weer een nieuw panorama biedt.

Wij maken een dagtocht langs deze ruige kust, maken mooie foto's en stoppen voor de lunch in het klassieke Summer Isles Hotel. Terug landinwaarts stoppen wij in het Geopark bij de Knockan Crag. Op deze plaats ontrafelden twee Schotse geologen een van de grote raadsels van de geologie. 

Een dag om te genieten van de ruimte en de rust van dit betoverend landschap van de Western Highlands.

 

Kyle Durness, Balnakell, Smoo, Cave

Dag 4: Noord Schotland - Sutherland

Dag 4 is een rijdag door het dunbevolkste gebied van Groot Brittanie, het graafschap genaamd Sutherland. We rijden over de smalle eenbaansweggetjes van dorp naar dorp, kleine plaatsjes, vaak diep verborgen in hun eigen baai. Dus mooie plekjes voor foto's en een koffiestop in de plaatselijke pub.

Het beste van de dag komt nog, want in het noorden liggen de prachtige fjorden van de Kyle of Durness, Loch Eriboll en de Kyle of Tongue. Iedere kilometer is een plaatje in op Noorwegen lijkend land.
 
Onderweg stoppen we voor voor een korte wandeling naar de grote kalkstenen grot van Smoo Cave, voordat we doorrijden naar ons mooie plekje verder naar het oosten.

En ons klassieke hotel is weer zo'n prachtplekje, gelegen aan de Kyle of Tongue.


Highland Park, whisky, tour, Kirkwall

Dag 5:  Veerboot naar Orkney

We moeten vroeg op en rijden langs de noordkust naar de veerhaven van Scrabster. Hier gaan we aan boord van de Northlink Ferry naar Stromness op Orkney.


De overtocht duurt 90 minuten en we hebben gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Want we varen langs het eiland Hoy met de rotskust van rood zandsteen. Voor de kust staat de beroemde 200 meter hoge rotspilaar van "The old man of Hoy".

Aangekomen in de veerhaven van Stromness maken we een wandeling door dit pittoreske visserplaatsje. Vervolgens rijden we over het groene eiland naar de hoofdplaats Kirkwall.

In Kirkwall verblijven we drie nachten in het 4-sterren Lynnfield Hotel.
Dit is een belevenis op zich, met de klassieke kamers, de lounge en natuurlijke een prachtige whiskybar. Want het hotel ligt naast de Highland Park distillery.

 

Dag 6:   Prehistorie op Orkney

We maken een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis.

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Daar gaan we naar toe, maar onderweg ziet u overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. We stoppen er voor een korte wandeling en maken de foto's, staande naast deze imposante stenen.

Voor de lunch gaan we naar het leuke havenstadje Stromness. In de middag rijden we dan naar de woeste noordwestkust van het eiland, met de steile kliffen van Marwick Head, Met een beetje geluk zien we hier in het seizoen (mei tot juli) de "Puffins".

Het grote klimaat enigma
Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden anders zo rijk aan prehistorische monumenten?

Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Het oceaanklimaat hield de invloed van de winter mild. En door de geïsoleerde ligging waren de eilanden moeilijk bereikbaar voor rovende stammen van het Europese continent.

Maar tweeduizend jaar geleden werd het kouder en natter in Noord-Europa. De beschaving stortte in en waarschijnlijk vertrokken vele bewoners naar drogere gebieden.

Dag 7: Scapa Flow en het verhaal van U-47

Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Wij rijden naar de baai en gaan op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow.
Natuurlijk gaan we ook naar het beroemde kappelletje, in de 2e wereldoorlog geniaal gefabriceerd uit restmaterialen, door de Italiaanse krijgsgevangenen.

Vroeg in de middag zijn we terug in Kirkwall en heeft u tijd om het stadje te verkennen. Met zijn indrukwekkende Noorse St Magnus Cathedral en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes.
En voor wie wil is de Highland Park whiskydistillery, gelegen naast ons hotel.


Het verhaal van de U47
In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.

Dag 8: Terug naar het vasteland

We varen in de ochtend met de veerboot terug naar het vasteland en vervolgen onze reis langs de oostkust. Het is een mooie rit door kleine visserdorpjes tot we in het stadje Dornoch komen. Hier gaan we voor een late lunch aan in het klassieke Golfhotel


Dan is het nog 90 minuten rijden naar onze laatste plek op deze reis, een aangenaam hotel in het stadje Nairn. 's Avonds schuiven we nog eenmaal aan voor de laatste gezamenlijke maaltijd. 


Dag 9: Terugvliegen naar Nederland/Vlaanderen

Vanaf onze lodge is het maar 15 minuten rijden naar de luchthaven van Inverness. Tussen 11.00 en 12.00 uur vertrekt het KLM vliegtuig voor de twee uur durende vlucht naar Amsterdam neemt.
Om 14.00 uur in de middag bent u dan terug op Nederlandse bodem.


Voor onze Vlaamse klanten is er de mogelijkheid om zowel heen als terug vanaf Brussel te vliegen. U heeft dan wel op de heenreis een extra overstap in Edinburgh. Ook is de reis ongeveer € 150,- duurder door die extra vlucht.


VERTREKDATA 

24 sept 2022

2 okt 2022

€ 2290

 

 

Toeslag eenpersoonskamer € 450,- 


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

 • Retourvlucht met KLM van Amsterdam naar Inverness
 • Vervoer per comfortabele minibus
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • 2 x de veerboot naar de Orkney eilanden
 • 8 x Overnachtingen in kwaliteitshotels en lodges (3 & 4 sterren)
 • Alle ontbijten zijn inclusief


Excursies inclusief:

 • Bezoek aan Scara Brea op Orkney 
 • Maes Howe en Ring of Brodgar
 • De Broch of Durness
 • Tomb of the Eagles op South Ronaldsay
 • Highland Park Whisky Tour 


Vliegen naar, en vervoer in Schotland

Vliegen naar Schotland.
De retourvlucht naar Groot-Brittannië is bij de prijs inbegrepen. U vliegt van Schiphol met de KLM naar Inverness Airport, een vlucht van maar 120 minuten. 
Voor onze Vlaamse klanten is er de mogelijkheid voor een rechtstreekse vlucht van Brussel op Edinburgh. Er komen dan wel extra kosten bij voor een binnenlandse vlucht van Edinburgh naar Inverness.

Ons vervoer in Schotland.
Een comfortabele 8-persoonsminibus is ons transportmiddel gedurende de reis. Dit geeft ons veel vrijheid voor de mooie dagprogramma's en het nemen van de minder drukke routes in het mooie Schotland.

Onze reisbegeleider/chauffeur heeft meer dan 20 jaar ervaring in de reiswereld en in het rijden aan de linkerkant van de weg in Nieuw-Zeeland, Engeland en Schotland. Veiligheid en ervaring zijn natuurlijk een vereiste op onze reizen.


 

Onze accommodaties en maaltijden

In Groot-Brittannië reizen we in kleine groepen van maximaal zeven personen. Natuurlijk kiezen we voor accommodaties op mooie locaties; kwaliteit en kleinschaligheid staan bij ons voorop. Zo overnachten we in kleine lodges op mooie locaties aan de west- en noordkust en op Orkney kiezen we voor een klassiek 4-sterren hotel.

De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 450,-. Hier willen we graag bij vermelden dat de singleboekers een kamer krijgen die gelijk is de kamer van deelnemers/echtparen die een kamer delen. 

Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Onderweg stoppen we voor de lunch in gezellige pubs of restaurants. Voor de avondmaaltijden zijn er volop pubs en restaurants aanwezig in de omgeving van onze accommodaties. Laat u verrassen door de kwaliteit en veelzijdigheid van de traditionele maar ook moderne Schotse keuken.