• The Galloway Hills

Cultuur en natuur autoreis naar Zuid-Schotland

Reis door The Borders, Galloway & Isle of Arran

In het zuiden van Schotland ligt het culturele hart van het land. In het mooie golvende heuvelland stond dan ook de wieg van twee van Schotland grootste literaire geesten. U reist er van de beroemde abdijen van The Borders naar de landelijke schoonheid van Galloway. Een reis door een landschap van steencirkels, kasteelruines en eeuwenoude landerijen.

Voor onze reizen, op zoek naar rust, natuur en ruimte is het zuiden van Schotland perfect. U rijdt er vele kilometers over lege weggetjes en ook bij de kastelen, steencirkels en tuinen is het er aangenaam rustig. Het aangename klimaat in het zuiden maakt dat er vele beroemde tuinen en parken zijn.

U sluit uw reis af in stijl op het mooie Isle of Arran, ook wel genoemd "Scotland in miniature". Een van Schotland's fascinerendste eilanden, compact, historisch en ook hier weer, rust en ruimte.

Wij kiezen voor u kwaliteitsaccommodaties, in de uitstekende hotels en boutique bed & breakfast lodges. U rijdt in een comfortabele huurauto en geniet in stijl van dit dunbevolkte cultuurland.

Rubers Law The Borders

Dag 1: Vlucht naar Edinburgh en korte rit naar The Borders


U vliegt met de KLM van Schiphol naar Edinburgh of Glasgow, waar u de huurauto ontvangt. Vanaf beide luchthavens is het twee uur rijden door het golvende heuvelland van de Borders, naar uw eerste bestemming.

We willen de reis in stijl beginnen en u overnacht dan ook in een mooi gelegen landelijke 4-sterren country house. De ontbijten en uw diner op de eerste avond zijn inclusief.

De locatie is in het heuvelland van deze grensstreek. Perfect om de rijke omgeving van The Borders te verkennen, maar ook voor een dagtocht naar de Romeinse grensmuur; The Hadrians Wall.

Rij in de avonduren naar het uitzichtpunt op The Eildon Hills, een panorama vereeuwigd in de gedichten van Sir Walter Scott is. Of maak een wandeling door het oude Melrose en geniet alvast van de mooie omgeving van The Borders.

 

Abbeys in The Borders

Dag 2 en 3: The Borders - Land van Abdijen en Kastelen


Het landschap van The Borders is nu een lieflijke streek, met mooie heuvels, kleine dorpjes en meanderende riviertjes. Maar de geschiedenis van deze regio is minder rustig in de eeuwen durende eindeloze strijd tussen de Engelsen en Schotten. Op de hoogste heuvels staan dan ook overal kasteeltjes en in de dalen zijn de ooit rijke Abdijen geplunderd achtergebleven.

In de laatste twee eeuwen is het land echter weer tot leven gewekt met prachtige landhuizen en rijke boerderijen. U kunt de twee dagen die u verblijft in dit landschap dan ook prachtige dagtochten maken naar de tuinen, kastelen en ruines van het rijke verleden.
Daarnaast zijn er korte wandelingen te maken in de mooie dalen en zijn er natuurlijk de verplichte bezoeken aan het Abbotsford House, Sir Walter Scotts landhuis.

 

De vier Abdijen van The Borders

Nergens zult u op zo'n klein oppervlak in Europa zoveel grote abdijen vinden als in de Scottish Borders regio. Met de grote Abdijruines van de stadjes Melrose, Kelso, Dryburgh en Jedburgh is het bijna een dagprogramma om alle vier te bezoeken.

De verzuiling in de katholieke kerk zorgde ervoor dat vier verschillende groepen monniken ieder hun eigen abdij bouwde in het vruchtbare dal van de Tweed River.
Tot tweemaal toe werden de abdijen in de 14e en de 16e eeuw geplunderd door de Engelse troepen uit wraak op de Schotse krijgsheren. Daarna zijn ze gelukkig als ruines bewaard gebleven om nu de moderne bezoeker te kunnen ontvangen.

Dag 4 en 5: Het verrassende Galloway


Vanuit het culturele hart van Zuid-Schotland rijdt u westwaarts. De groene valleien verdwijnen en u komt in het ruige heuvelland van de regio Galloway. Uur na uur rijdt u door de wijdse valleien, door een landschap dat eerder verwacht zou worden in de noordelijke Highlands.

U overnacht twee nachten in een comfortabele Bed & Breakfast Lodge even buiten het stadje Dumfries.

Galloway nodigt uit tot een prachtige dagtocht langs de mooie kust en door het wijdse heuvelland. Aan de kust ligt de ruine van het Caerlaverock Castle, een leuk begin van de dag om een bezoek te brengen aan deze mooie locatie. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de prachtige tuinen van Threave Garden & Estate.

Rij in de middag naar het noorden en breng een bezoek aan het imposante Drumlanrig Castle. Verder naar het noorden ligt het hoogst gelegen dorpje van het land, met een klein mijnbouwmuseum gewijdt aan de loodmijnen in de omgeving.

Dag 6 en 7: Langs de kust - The Rhinns of Galloway


U volgt de mooie kustroute langs de Solway Firth. Onderweg komt u langs enkele prachtige plekjes zoals de Dundrennan Abbey en de tuinen van Threave Gardens. Maar geniet vooral ook van de baaitjes, de kleine zijweggetjes naar afgelegen stranden en het veelzijdige landschap op deze schiereilanden.

Aan het einde van de middag komt u uit op het westelijke schiereiland van Galloway. In het Gaelic heet deze kaap The Rhinns en zoals u zult zien, het broedervolk in Ierland ligt letterlijk aan de overkant.

Een van de mooiste tuinen van Schotland is de Logan Botanical Garden. Het milde oceaanklimaat op dit schiereiland maakt dat er nooit echte winterkou is, dus groeien hier planten die je eerder zou verwachten op Madeira. Rij vervolgens naar het zuidelijkste punt, The Mull of Galloway, vanwaar op een heldere dag het Isle of Man en Ierland bijna voor het grijpen lijken te liggen.

U accommodatie is in een klassiek hotel in het pittoreske Portpatrick, eens het havenstadje voor de overtocht naar het Ierse land. Indien beschikbaar boeken wij voor u een kamer met uitzicht op de Ierse zee en de kust van Ulster aan de horizon.

Veerboot - Isle of Arran

Dag 8:   Veerboot naar Isle of Arran


Dag 8 is een rijdag, eerst nog door het mooie Galloway, vervolgens langs de steden van Ayrshire naar de veerhaven van Adrossan.

Door het binnenland en vervolgens langs de westkust rijdend ziet u aan de horizon al de contouren van het Isle of Arran opdoemen. Wij boeken voor u de veerboot aan het einde van de middag, zodat u de hele dag de tijd heeft om naar de veerhaven van de Adrossan te rijden.

De oversteek met de veerboot duurt ongeveer een uur en vanaf de veerhaven is het dan nog 5 minuten rijden naar het 4-sterren Auchrennie Resort. Hier heeft u 3 nachten een comfortabele kamer in het hotelresort. De ontbijten zijn inclusief evenals het uitgebreide diner op twee van de avonden.

 

Dag 9 en 10: Het verrassende Isle of Arran


Met een oppervlakte van 600km2 is het eiland Arran is een verrassend groot eiland. Voor de inwoners van Schotlands grootste stad Glasgow is het eiland al meer dan 150 jaar een populaire vakantie bestemming. U heeft twee dagen om het eiland te verkennen, genoeg tijd voor een uitgebreide kennismaking met het mooie eiland.

Net ten noorden van Brodick ligt het gelijknamige kasteel van Brodick. Sla vooral ook de prachtige tuin niet over, alleen al de moeite van een bezoek waard.

Midden op het eiland liggen de (restanten) van de Machrie Moor Stone Circles. Een mystieke plek met prachtige vergezichten over de heide en de zee. Zoals bij alle steencirkels is er weinig bekend over de bouwers of de functie. Maar laat uw gedachten de loop op deze altijd mythische plekjes.

De Auchagallon Stone Circle is een kleinere steencirkel, prachtig gelegen boven Kilbrannan Sound. Ook hier is het een korte wandeling naar dit monument.

Natuurlijk zijn er ook weer vele leuke korte en langere wandelingen en vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Isle of Arran Distillery. 

Dag 11: Veerboot terug en rijden naar luchthaven


U vaart met de ochtendboot terug naar het vasteland, naar de haven van Adrossan. Vanuit deze havenstad is het dan ongeveer 90 minuten rijden naar de luchthaven van Glasgow. Hier levert u de huurauto in bij het depot van de autoverhuurder.

De terugvlucht van Glasgow Airport naar Amsterdam of Brussel is 60 tot 80 minuten en in de vroege avond staat u dan weer op het Europese vasteland. Uw reis naar het mooie zuiden van Schotland zit erop.

Wij hopen dat u genoten heeft en nog vaak zult terug denken aan het mysterieuze landschap van de Borders, Galloway en het mooie Isle of Arran.

 

Celtic Park Glasgow

Verlenging reis - Glasgow


U vliegt weer huiswaarts vanaf de luchthaven van Glasgow. Maar waarom niet een of meerdere dagen extra toevoegen met een verblijf in deze fascinerende wereldstad?

De Metropool van Schotland heeft bijna 1,5 miljoen inwoners en er zijn prachtige musea en parken die het rijke verleden belichten. Zoals het Kelvingrove Art Museum en de gebouwen en ontwerpen van Charles Rennie Mackintosh

Geniet ook van Glasgow als smeltkroes aan culturen en levensstijlen. Met een verrassende keuze uit restaurants, theaters en niet te vergeten de eeuwige rivaliteit tussen de Rangers en Celtic.

Wij boeken voor u een modern hotel in het levendige havengebied, aan de rand van het centrum. De Glasgow 2021 klimaatconferentie was in in dit fascinerende stadsdeel, gelegen aan de River Clyde.

 

 Tot 20 april, vanaf 1 okt.Vanaf 20 april, tot 30 sept.
Inclusief vlucht en huurauto€ 2.375€ 2.550
Eigen vervoer€ 1.675€ 1.850

 • Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen
 • Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloadsInclusief in deze reis zijn:

 

 • Retourvlucht naar Glasgow of Edinburgh (niet bij eigen vervoer)
 • 1 x stuks ruimbagage per persoon op de KLM vlucht
 • Huurauto middenklasse (bijvoorbeeld Opel Insignia, niet bij eigen vervoer)
 • Ongelimiteerde kilometers en afkoop eigen schade risico
 • 10 overnachtingen in kwaliteitshotels & lodges, 4-sterren (Visit Scotland Star grading scheme)
 • Op drie avonden is het uitgebreide diner inclusief
 • Het (Schots) ontbijt is alle ochtenden inclusief
 • Veerboot naar Isle of Arran
 • Beste roadatlas van Schotland en de eilanden
 • Onze uitgebreide reisbeschrijving. Met tips voor restaurants, excursies, wandelopties en gewoon de leukste plekjes om van Schotland te genieten.

 

Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken:

Wij vragen u om op tijd te boeken. Tot 12 weken voor het vertrek kunnen wij u de reis verkopen voor bovenstaande totaalprijs. Boekt u later dan zullen wij u waarschijnlijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.

Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. Omdat u vanuit Newcastle on Tyne nog naar Noord Schotland moet rijden zal de totale reisduur 2 dagen langer zijn dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen + 1 auto, met overnachtingen in een zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 300,- per persoon rekenen. Daar komen dan nog 1 à 2 extra overnachtingen onderweg bij.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis met eigen vervoer, inclusief veerbootovertocht en extra overnachting(en).

Vliegen naar Schotland en uw huurauto

De vlucht. U vliegt met KLM van Schiphol naar Glasgow of Edinburgh, een korte vlucht van maar 70 minuten. Indien u tot 12 weken voor vertrek boekt, kunnen wij de vlucht binnen de bestaande prijs garanderen.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. 

Als huurauto huren we voor u een ruime comfortabele auto, een ruime middenklasse auto, bijvoorbeeld een Opel Insignia. De kilometers zijn ongelimiteerd. Ook is de afkoop van eigen schade risico inclusief, niet onbelangrijk !
De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf (bijv. Europcar). Het depot van de autoverhuurder is op de luchthaven, dus geen gecompliceerde shuttle-service naar een afgelegen depot. De accommodaties op uw reis in Zuid-Schotland

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".
Op drie van de avonden is het uitgebreide diner inclusief.

Verlenging reis - Glasgow


U vliegt weer huiswaarts vanaf de luchthaven van Glasgow. Maar waarom niet een of meerdere dagen extra toevoegen met een verblijf in deze fascinerende wereldstad?
De Metropool van Schotland heeft bijna 1,5 miljoen inwoners en er zijn prachtige musea en parken die het rijke verleden belichten. Zoals het Kelvingrove Art Museum en de gebouwen en ontwerpen van Charles Rennie Mackintosh
Maar geniet ook van Glasgow als smeltkroes aan culturen en levensstijlen. Met een verrassende keuze uit restaurants, theaters en niet te vergeten de eeuwige rivaliteit tussen de Rangers en Celtic.

Wij boeken voor u een modern hotel in het levendige havengebied, aan de rand van het centrum. De Glasgow 2021 klimaatconferentie was in in dit fascinerende stadsdeel, gelegen aan de River Clyde.