Boutique reis Schotland - Highlands en Orkneys

10-daagse groepsreis naar Noord Schotland

Ga mee op onze kleinschalige kwaliteitsreis naar Schotse Highlands en de Orkney eilanden. Op deze reis overnachten we in lodges en 4-sterren hotels, reizend in een kleine groep van maximaal 7 personen.

We reizen vanaf Edinburgh naar de Valley van de River Tay in de zuidelijke Highlands. Vervolgens gaan we drie dagen naar de mysterieuze Orkney eilanden. Na Orkney is er een 3-daags verblijf aan de woeste westkust, om de reis te eindigen in het rijke cultuurlandschap van Moray en Culloden.

Een reis met veel natuur en cultuur, kleinschalig en begeleid door onze ervaren (sinds 1998) reisbegeleider. Ga met ons mee, op reis naar het echte Schotland.

Wade Bridge Aberfeldy Townhouse Hotel - Aberfeldy

Dag 1: Vliegen naar Edinburgh


We vliegen rond het middaguur van Amsterdam naar Edinburgh, een korte vlucht van 70 minuten. Onze reisbegeleider staat al te wachten en als de tassen ingeladen zijn gaan we op pad.

Het is maar een korte rit naar de vallei van de Tay River en we maken een eerste stop voor een late lunch in een klassiek Country House.

We verblijven twee nachten in klein 4-sterren hotel, gelegen in een leuk dorp in de vallei van de Tay River.

Misschien nog een korte wandeling naar de waterval of alvast een pint in de plaatselijke pub. In de avond reserveren wij voor de eerste gezamenlijke maaltijd in het restaurant van ons hotel.

Trossachs National Park Dewar Whisky Tour

Dag 2: Highlands en whisky


Na het uitgebreide Schotse ontbijt gaan we een mooie tocht maken in de zuidelijke Highlands. 
Ten westen van Aberfeldy ligt het grote Trossach Nationale Park, een van Schotland mooiste parken. Niet alleen de bergen van de Highlands, maar het zijn vooral ook de dalen met kleine dorpjes en boerderijen die dit landschap zo mooi maken. 

We bekijken de oudste boom van Europa in Fortingall, rijden over een hoge bergpas voor mooie panorama's en komen voor de lunch uit bij de oudste Taveerne in Schotland.

Later in de middag brengen we een bezoek aan een whisky distillery en voor wie nog energie heeft is er de wandeloptie langs de Tay River.

Ring of Brodgar - Orkney

Dag 3: Rijden naar Orkney


We hebben een dagrit voor de boeg, maar een hele mooie rit. Dus gaan we op tijd op pad, want we willen vandaag veel doen.

Onderweg naar het noorden brengen we een bezoek aan het leuke stadje Dornoch en later in de middag staat het Dunrobin Castle op het programma. 

Om 18.00 uur is de afvaart van onze veerboot naar Orkney. De overtocht duurt 90 minuten en we hebben gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Want we varen westelijke langs het eiland Hoy, met de bijna 300meter hoge rotswanden en de alleenstaande rotspilaar van "The old man of Hoy".

Aangekomen in de veerhaven van Stromness is het nog een half uur rijden naar het hotel in Kirkwall.

In deze gezellige hoofdplaats verblijven we in het 4-sterren Lynnfield Hotel. Dit klassieke hotel is een belevenis op zich, met de grote lounge en een prachtige whiskybar.

Skara Brea - Orkney Highland Park Whisky

Dag 4: Prehistorie op Orkney


We maken een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis. 

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Daar gaan we naar toe, maar onderweg ziet u overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. We stoppen er voor een korte wandeling en maken de foto's, staande naast deze imposante stenen.
Ook boeken we voor een bezoek aan Maes Howe, misschien wel de meest imposante grafheuvel en tombe van Schotland. Er mogen maar 15 personen per uur naar dit indrukwekkende plekje.

Voor de lunch gaan we naar het leuke havenstadje Stromness. In de middag rijden we dan naar de woeste noordwestkust van het eiland, met de steile kliffen van Marwick Head, Met een beetje geluk zien we hier in het seizoen (mei tot juli) de "Puffins". 


Het grote klimaat enigma
Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden anders zo rijk aan prehistorische monumenten?


Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Het oceaanklimaat hield de invloed van de winter mild. En door de geïsoleerde ligging waren de eilanden moeilijk bereikbaar voor rovende stammen van het Europese continent.

Maar tweeduizend jaar geleden werd het kouder en natter in Noord-Europa. De beschaving stortte in en waarschijnlijk vertrokken vele bewoners naar drogere gebieden.

Kirkwall Cathedral

Dag 5: Scapa Flow en het verhaal van U-47


Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Wij rijden naar de baai en gaan op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow. En natuurlijk gaan we naar het beroemde kappelletje, in de 2e wereldoorlog geniaal gefabriceerd uit restmaterialen, door de Italiaanse krijgsgevangenen.

Vroeg in de middag zijn we terug in Kirkwall en heeft u tijd om het stadje te verkennen. Met zijn indrukwekkende Nordic Kathedraal en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes. En voor wie wil is de Highland Park whiskydistillery, gelegen naast ons hotel.

Het verhaal van de U47
In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.


Ardvreck Castle Boutique B&B Lodge Schotland

Dag 6: Sutherland en Ullapool


We varen in de ochtend weer terug naar het vasteland en rijden westwaarts voor de lunch in Bettyhill.

Daarna rijden we een prachtige route door het binnenland. Het is hier groots en leeg, inwoneraantal = bijna nihil. Uiteindelijk komen we weer op de hoofdweg langs de westkust en is het nog een half uur rijden naar onze eindbestemming Ullapool.

Hier verblijven we twee nachten in een Boutique B&B. Het is gelegen aan de rand van het vissersdorpje, op 10 minuten wandeling van het leuke restaurant. Tijd voor het avondeten, met voor wie wil verse producten uit het Loch Broom.

The Assynt Scotland Stac Pollaid - Assynt

Dag 7: Dagtocht in The Assynt


Ten westen van Ullapool ligt een woest bergland genaamd The Assynt. Veel van de namen hier zijn Noors en dat is op twee manieren geen toeval. Want het waren de Noorse Vikingen die de namen achterlieten. Maar geologisch gezien zijn deze rotsbergen gevormd in dezelfde tijd als de Noorse bergen en ook de Appalachen in Amerika.

Kortom, het is hier ruig en erg mooi. En we maken een rit doot het bergland, stoppen bij de ruine van Ardvreck Castle en maken prachtige foto's en een korte wandeling op de stranden van het Achiltibuie schiereiland. 

Voldaan komen we terug in Ullapool met weer een heel ander Schotland in de reisbagage.

Inverewe Gardens - Gairloch

Dag 8: Inverewe en Moray


Ook vandaag willen we weer op tijd onderweg, want we hebben weer veel moois. Het is een rit van 90 minuten naar de wonderlijke tuinen van Inverewe. Nergens op de wereld bevinden zich planten uit Portugal, Nieuw-Zeeland en Chili op deze noordelijke breedtegraad.

We vervolgen onze tocht door het ruige berglandschap van Gairloch, maar laten dan de woeste bergen en heidevelden achter ons. 

De regio ten oosten van de Highlands heeft veel minder neerslag en is ook vruchtbaarder. Daarom ook is Moray een land met veeteelt, akkerbouw en vanouds ook die rijkdom tonend in de landhuizen en kastelen. 

We slapen onze laatste twee nachten in een mooie lodge, gelegen in het golvende heuvelland van Speyside.

Clava Cairns - Moray Culloden Field - Schotland

Dag 9: Slagvelden en kastelen


De geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in de regio Moray. Dat begint met de meer dan 5000 jaar oude grafheuvels van de Clava Cairns, waar we eerst naar toe gaan.

Op een steenworp afstand is het Slagveld van Culloden, de plaats waar een slecht uitgerust legertje Highlanders in de pan gehakt werd door een superieur Engels leger. Nog steeds is de datum van 1745 een traumatisch getal voor veel Schotten.

Na deze veldslag bouwden de Engelsen het reusachtige Fort George. Ook nu nog een imposant bouwwerk en een bezoek meer dan waard.

Op tijd zijn we terug in ons comfortabele hotel. Tijd om uit te rusten en ons klaar te maken voor onze laatste gezamenlijk maaltijd in de prachtige serre van hotel. 

Avond Loch Assynt

Dag 10: Terugvliegen naar Nederland/Vlaanderen


Vanaf de lodge is maar een uur rijden naar de luchthaven van Inverness. Even na 11.00 uur vertrekt het KLM vliegtuig voor de vlucht naar Amsterdam. Om 14.00 uur in de middag bent u dan terug op Nederlandse bodem.

Voor onze Vlaamse klanten is er de mogelijkheid om zowel heen als terug vanaf Brussel te vliegen. U heeft dan wel op de heenreis een extra overstap in Edinburgh. Ook is de reis ongeveer € 150,- duurder door die extra vlucht.

De mooie reis naar de Schotse Hebriden en Orkney eilanden zit erop. Wij hopen dat u ervan genoten heeft en wensen u een goede thuisreis.

Slainte mhath,
Bianca en Henk Roossien

Vertrekdata 

VertrekThuiskomstPrijs 
    
mei 2023 mei 2023 € 3250,- 
 de juiste datum voor de reis is nog niet bekend    


 • De toeslag voor eenpersoonskamer bedraagt € 800,-
 • Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

 • Retourvlucht naar Schotland met KLM
 • 1 x Ruim bagage is inclusief 
 • Vervoer per comfortabele minibus
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Veerboot retour naar Orkney
 • Negen overnachtingen in kwaliteitshotels en landelijke lodges
 • Alle ochtenden is het (Schotse) ontbijt inclusief


Excursies inclusief:

 • De Whisky Tour
 • The Stones of Stennes en de Ring of Brodgar
 • Wij reserveren voor tour van Maes Howe
 • Het prehistorische wonder van Skara Brea
 • En vele andere in de tekst vermelde plekjes op Mainland Orkney.
 • De Inverewe Gardens
 • Slagveld van Culloden
 • Het Fort George

Accommodaties en maaltijden

Onze overnachtingen zijn in kwaliteitslodges en hotels. 
We beginnen met twee overnachtingen in het kleine hotel in de Tay Valley. Op Orkney verblijven we drie nachten in het 4-sterren Lynnfield Hotel. In Ullapool slapen we twee nachten in een kleine B&B guesthouse. En ons laatste plekje is een leuke lodge in de vallei van de River Spey.

De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 700,-. Voor wie een 1-persoonskamer boekt geldt dat het een ruime kamer is met een tweepersoonsbed, gelijkwaardig aan de andere kamers dus geen kleine "singlerooms".

Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Onderweg stoppen we voor de lunch in gezellige pubs of lodges. De avondmaaltijd is niet inclusief, maar we gaan natuurlijk vaak gezamenlijk uit eten in de betere pubs of restaurants.


De vliegreis en vervoer in Schotland

Vliegen naar Schotland. De retourvlucht naar Groot-Brittannië is bij de prijs inbegrepen. U vliegt met KLM van Schiphol rechtstreeks naar Edinburgh, de terugvlucht is vanaf Inverness Airport. Boekt u binnen 12 weken voor vertrek, dan zullen wij misschien een toeslag moeten vragen voor de meerkosten.

Ons vervoer in Schotland. Een comfortabele minibus is ons transportmiddel gedurende de reis. Dit geeft ons veel vrijheid voor de mooie dagprogramma's en het nemen van de minder drukke routes in het mooie Schotland. Onze reisbegeleider/chauffeur heeft meer dan 20 jaar ervaring in de reiswereld en in het rijden aan de linkerkant van de weg in Nieuw-Zeeland, Engeland en Schotland. Veiligheid en ervaring zijn natuurlijk een vereiste op onze reizen.


Excursies

Excursies. We gaan vooral op zoek naar de geschiedenis en de natuur van dit fascinerende oude land. We bezoeken de prehistorische steencirkels, de ruines en afgelegen baaien op het mysterieuze Orkney. Natuurlijk gaan we naar een whisky distillery en trekken tijd uit voor de oude dorpjes.

Maar bovenal rijden we en maken foto's van het prachtige landschap, de bergen, baaien, heidevelden en huisjes van dit tijdloze eilandenrijk.