Boutique reis naar de Hebriden en Orkney eilanden

13-daagse Schotland reis naar de ruige eilanden van Schotland

Twee keer per jaar maken we deze speciale reis. We voegen onze Hebriden en Orkney reizen samen tot een prachtige Scottish Isles reis. 
Op deze reis overnachten we in 3 ½ & 4-sterren kwaliteitsaccommodaties, reizend in een kleine groep van maximaal 7 personen. 
 We hebben nog twee boekingen nodig voor gegarandeerd vertrek op 25 sept.

U reist vanaf Inverness naar het westen en we steken met de veerboot over naar de mystieke Hebriden eilanden. Hier gaan we drie dagen op zoek naar het prehistorische verleden en een woest en spectaculair mooi landschap.

Terug op het vasteland verblijven we drie dagen in The Assynt en het nog ruigere Sutherland. Een landschap met de iconische bergtoppen van Suilven en Stac Pollaid. Langs de kust gaan we noordwaarts, door lege landschappen met prachtige vergezichten.


De laatste dagen bent u dan op Orkney. Een verrassend groen eilandenrijk met enkele van Europa's fascinerendste prehistorische monumenten. Naast prehistorie zijn de twee wereldoorlogen niet ongemerkt aan het eiland voorbijgegaan. We duiken in het fascinerende oorlogsverhaal van Orkney.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Inverness op groepsreis KLM naar Inverness - groepsreis

Dag 1: Vliegen naar Inverness


U vliegt van Schiphol met de KLM naar Inverness, de kleine hoofdstad van Noord-Schotland. De vlucht is in de middag, rechtstreeks en duurt anderhalf uur.

Aangekomen in Inverness staat uw reisleider/chauffeur de groep op te wachten en we rijden de korte rit naar ons comfortabel hotel. Na ingecheckt in het hotel gaan we gezamenlijk uit eten in een van de leuke restaurants in de stad. 

Bij mooi weer, kunnen we na het eten nog een korte wandeling maken langs de rivier en genieten van deze leuke stad.

De accommodaties
Onze overnachtingen zijn in kwaliteitslodges en hotels. Op het Isle of Lewis en bij Ullapool slapen we in een kleinschalige kwaliteitsguesthouse. Op Orkney verblijven we drie nachten in het 4-sterren Lynnfield Hotel. Onze laatste plekje is een top locatie, een luxe countryhouse in het mooie heuvelland van Moray.

De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 750,-. Voor wie een 1-persoonskamer boekt geldt dat het een ruime kamer is met een tweepersoonsbed, gelijkwaardig aan de kamers van de andere reizigers en dus geen kleine "singlerooms".

Scarista Beach op het Isle of Harris Calmac veerboot naar Hebriden

Dag 2: Oversteken naar "Outer Hebrides"

We rijden door de Highlands door een woest berglandschap en eenmaal aan de Atlantische kant van de bergen zult u zich verbazen over de abrupte overgang in landschapsvormen. Onderweg brengen we een bezoek aan de beroemde tuinen van Inverewe, voordat we doorrijden naar de veerhaven van Ullapool.

De veerboot vertrekt om 17.00 uur vanuit het havenstadje Ullapool voor de 2 ½ uur durende overvaart. Aangekomen in Stornoway checken we in bij onze kleine Lodge midden in het stadje. Stornoway is een compacte plaats met een kleine 10.000 inwoners en ons aangenaam thuis op The Isle of Lewis voor de komende drie dagen.

The Isle of Lewis & Harris
De eilanden Lewis en Harris zijn bijna volledig boomloos door de constante Atlantische stormen en bedekt met een dikke laag veengrond. Een vreemd landschap maar ook een met prachtige schatten uit de oudheid. Na Stonehenge is de steencirkel van Callanish de beroemdste en grootste op de Britse eilanden.

Maar er is meer, zoals het Iron Age House van Bernarra Island, een mystiek oord aan een betoverend mooi strand. En dan zijn er natuurlijk de originele Black Houses van Lewis, waar tot 50 jaar geleden nog mensen in woonden. We gaan op zoek naar al die mooie plekjes op dit meest Keltische deel van Schotland.

Het zuidelijke deel van het eiland is genaamd Isle of Harris. Eigenlijk is het land een geheel, maar het grote verschil in landschapstype heeft er waarschijnlijk in een ver verleden al voor gezorgd dat het gebied twee namen had.

Was het noordelijke deel en land van eindeloze heidevelden, het zuiden is een ruig land met miljoenen jaar oude rotsformaties. Maar aan de randen van deze rotsvelden bevinden zich misschien wel de mooiste stranden van het land, grootse lege witte stranden en een blauwe oceaan. Nu nog wachten tot de zon doorbreekt, maar dat plannen we vaak perfect.

Broch Carloway op Lewis Callanish Steencirkel op Isle of Lewis

Dag 3: Prehistorie op Isle of Lewis

Vandaag gaan we het verleden van Lewis ontdekken. Want ook al is het eiland nu niet echt economisch florerend, duizenden jaren geleden was dat wel anders. Het klimaat was toen warmer en droger waardoor er op de Schotse eilanden een rijke neolithische beschaving ontstond.

We rijden naar Loch Ceann. Als dit gebied op het vasteland lag, dan zou het een van de grootste toeristische trekpleisters zijn. Maar hier op de afgelegen Hebriden zijn de steencirkels van Callanish zoals ze horen te zijn, mystiek! Ten zuiden ligt het kleine eiland Bernera. Aan de oceaankant van het eiland ligt een prachtig baaitje met tussen de kleine duinen een replica van een prehistorisch huis.

Na de lunch gaan we naar de Broch van Dun Carloway. Deze "Brochs" zijn stenen huizen, 2000 jaar geleden gebouwd in de stijl van verdedigingstorens, de ruine bij Carloway is een van mooiste voorbeelden van deze imposante burchten. We sluiten onze historische dag af met een bezoek aan de traditionele 'black houses' van Arnol.

Iron Age House op Bernara island Rodel kerkje op Isle of Harris

Dag 4: Magic on the Isle of Harris

Vandaag gaan we op pad voor misschien wel de mooiste dagtocht van de reis.
Vanaf het eindeloze heideland van Lewis trekken we vandaag door de mystieke bergen van North Harris. Ineens ben je in een ander landschap, een land van mos, donkere stenen en stilte. Maar het wordt nog veel mooier, want over vanuit de bergen komend hebben we uitzicht op de schitterende baaien van Harris. Witte zandstranden en een azuurblauwe oceaan, stiekem het grootste geheim van Schotland. 

We gaan naar het zuidelijkste punt van het eiland en bezoeken het kerkje van Rodel. Na de lunch in een cafeetje, gelegen tussen de verweerde rotsen van Harris, komen we nogmaals langs de schitterende westkust van Harris. Na iedere bocht weer een panorama om in te lijsten.

Het land van turf
Als je rondrijdt op de "Outer Hebrides" komt de vraag op; "hoe konden mensen in dit ruige klimaat van constante stormen leven?" Het antwoord daarop is rondom te vinden in de stapeltjes met turf die u in de velden ziet liggen.

Overal waar u rijdt ziet u dikke lagen veengrond, een onuitputtelijke bron van warmte tegen de wind en regen. Turf is als een spons zo nat als het uitgegraven wordt. Maar stapel het in luchtige muren op tegen je huis, en na een paar maanden heb je keurig droge blokken brandstof voor de deur. Het geurt lekker en maakt het leven een stuk aangenamer in de alledaagse stormachtige schoonheid van Lewis en Harris.

Loch Broom en Coast 500 Bed & Breakfast - Coast 500

Dag 5: Op naar de Assynt & Sutherland

We hebben nog de ochtend voor een leuk programma op Isle of Lewis. Misschien nog even terug naar de Callanish Stonecircle of een wandeling op een van de prachtige stranden.
Rond het middaguur zijn we terug in Stornoway voor de lunch. De minibus gaat alvast in de rij staan in de veerhaven, want de veerboot vaart om 14.00 uur.

Bij aankomst in Ullapool rijden we in 5 minuten naar een van de mooiste plekjes in de omgeving. We slapen de komende twee dagen in een van leukste lodges van de westkust, hoog gelegen boven het Loch Broom.
Iedere moment van de dag is het hier puur genieten van de woeste omgeving, het wispelturige klimaat en de rust en stilte.

Dag 6: De bergen van Assynt


De kuststreek tussen Ullapool en Lochinver heet de Assynt. Het is een van Schotland's beroemdste berggebieden, vooral door de iconische bergen; de Suilven en de Stac Pollaid. Maar ook een land van vele baaien waar de smalle kustweg na iedere bocht weer een nieuw panorama biedt.
Wij maken een dagtocht langs deze ruige kust, maken mooie foto's en stoppen voor de lunch in het klassieke Summer Isles Hotel.

Een dag om te genieten van de ruimte en de rust van dit betoverend landschap van de Western Highlands.

Loch Eribol in Sutherland

Dag 7: Noord Schotland - Sutherland

Dag 4 is een rijdag door het dunbevolkste gebied van Groot Brittanie, het graafschap genaamd Sutherland. We rijden over de smalle eenbaansweggetjes van dorp naar dorp, kleine plaatsjes, vaak diep verborgen in hun eigen baai. Dus mooie plekjes voor foto's en een koffiestop in de plaatselijke pub.

In het noorden liggen de prachtige fjorden van de Kyle of Durness, Loch Eriboll en de Kyle of Tongue. Iedere kilometer is een plaatje in op Noorwegen lijkend land.

En ons klassieke hotel is weer zo'n prachtplekje, gelegen aan de Kyle of Tongue.

Duncansby Head op onze Schotland reis Castle of Mey - op onze Schotland reis

Dag 8: Het verrassende Caithness 

Het noordoosten van Schotland is de streek genaamd Caithness. Het is een verrassend vlak gebied met karakteristieke muurtjes en weilanden vol koeien. Deze vruchtbare streek was letterlijk de springplank naar Noorwegen en alle plaatsnamen hebben dan ook een Scandinavische oorsprong. 

Wij gaan een bezoek brengen aan The Castle of Mey and Gardens. Dit was het buitenverblijf van de Queen Mum en is nu in het beheer van haar kleinzoon Prince Charles. Een leuke tour in het landhuis is natuurlijk onderdeel van ons programma. 

Iets verderop is het noordelijkste punt van Groot Brittanie in de vorm van John O'Groats. We gaan natuurlijk even kijken bij dit gekke stukje Britse cultuur. Maar waar we eigenlijk voor komen is de korte wandeling naar Duncansby Head. Het is een heerlijk plekje met de fotogenieke rotsformaties die de woeste Noordzee weerstaan.

Halverwege de middag zijn we weer terug op onze mooie accommodatie. Voor wie wil is er nog een leuke wandeling naar een vuurtoren, ook alweer gelegen op een ruige kaap.

Lynnfield Hotel op Orkney Italiaanse kapel op Orkney Ring of Brodgar op Orkney groepsreis

Dag 9: De veerboot naar Orkney

We rijden een half uur langs de noordkust van Schotland voordat we aankomen in Scrabster. Hier gaan we vroeg in de ochtend aan boord van de Northlink Ferry naar Stromness op Orkney.


De overtocht duurt 90 minuten en we hebben gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Want we varen westelijke langs het eiland Hoy, met de bijna 300meter hoge rotswanden en de alleenstaande rotspilaar van "The old man of Hoy".

Aangekomen in de veerhaven van Stromness maken we een wandeling door dit pittoreske stadje. Vervolgens rijden we over het groene eiland naar het stadje Kirkwall.

In deze gezellige hoofdplaats verblijven we in het 4-sterren Lynnfield Hotel. Dit klassieke hotel is een belevenis op zich, met de grote lounge en een prachtige whiskybar.
Het uitgebreide diner is op twee van de avonden inclusief.

Scara Brae ruine Orkney groepsreis Marwick Head op Orkney reis

Dag 10: Prehistorie op Orkney

We maken een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis. 

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Daar gaan we naar toe, maar onderweg ziet u overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. We stoppen er voor een korte wandeling en maken de foto's, staande naast deze imposante stenen.
Ook boeken we voor een bezoek aan Maes Howe, misschien wel de meest imposante grafheuvel en tombe van Schotland. Er mogen maar 15 personen per uur naar dit indrukwekkende plekje.

Voor de lunch gaan we naar het leuke havenstadje Stromness. In de middag rijden we dan naar de woeste noordwestkust van het eiland, met de steile kliffen van Marwick Head, Met een beetje geluk zien we hier in het seizoen (mei tot juli) de "Puffins". 

Het grote klimaat enigma
Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden anders zo rijk aan prehistorische monumenten?

Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Het oceaanklimaat hield de invloed van de winter mild. En door de geïsoleerde ligging waren de eilanden moeilijk bereikbaar voor rovende stammen van het Europese continent.

Maar tweeduizend jaar geleden werd het kouder en natter in Noord-Europa. De beschaving stortte in en waarschijnlijk vertrokken vele bewoners naar drogere gebieden.

Highland Park whisky tour - Kirkwall Orkney St Magnus Cathedral Kirkwall Orkney reis

Dag 11: Scapa Flow en het verhaal van U-47

Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Wij rijden naar de baai en gaan op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow. En natuurlijk gaan we naar het beroemde kappelletje, in de 2e wereldoorlog geniaal gefabriceerd uit restmaterialen, door de Italiaanse krijgsgevangenen.

Vroeg in de middag zijn we terug in Kirkwall en heeft u tijd om het stadje te verkennen. Met zijn indrukwekkende Nordic Kathedraal en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes. En voor wie wil is de Highland Park whiskydistillery, gelegen naast ons hotel.


Het verhaal van de U47
In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.

Dag 12: Overnachten in luxe Countryhouse

We varen in de ochtend met de veerboot terug naar het vasteland en vervolgen onze reis langs de oostkust. Dan rijden we langs de mooie oostkust zuidwaarts, een mooie route langs oude kasteeltjes en pittoreske dorpjes.

Voor een late lunch gaan we aan in een klassiek hotel, het Royal Dornoch Golf Hotel. Na de lunch kunt u nog even de benen strekken in het stadje Dornoch, voordat we de laatste 90 minuten gaan rijden de baai van de Moray Firth.

Onze laatste nacht slapen we in stijl in een prachtig luxe countryhouse. Dit landhuis is gelegen op een 100 hectare groot landgoed, een aangename plaats om in luxe de reis af te sluiten.

Sunset op Schotland reis - Highlands

Dag 13: Terugvliegen naar Nederland/Vlaanderen

Vanaf onze lodge is het maar 30 minuten rijden naar de luchthaven van Inverness. Even na 11.00 uur vertrekt het KLM vliegtuig voor de twee uur durende vlucht naar Amsterdam neemt. Om 14.00 uur in de middag bent u dan terug op Nederlandse bodem.


Voor onze Vlaamse klanten is er de mogelijkheid om zowel heen als terug vanaf Brussel te vliegen. U heeft dan wel op de heenreis een extra overstap in Edinburgh. Ook is de reis ongeveer € 150,- duurder door die extra vlucht.

De mooie reis naar de Schotse Hebriden en Orkney eilanden zit erop. Wij hopen dat u ervan genoten heeft en wensen u een goede thuisreis.

Slainte mhath,
Bianca en Henk Roossien

Vertrekdata 
 

VertrekThuiskomstPrijs 
    
25 sept 2021  7 okt 2021    € 3450    Nog 2 boekingen nodig voor gegarandeerd vertrek       
 29 april 2022 11 mei 2022€ 3450  


De toeslag voor eenpersoonskamer bedraagt € 750,-


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

 • Retourvlucht naar Schotland met KLM
 • Vervoer per comfortabele minibus
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • De veerboot van Ullapool naar Isle of Lewis
 • Veerboot retour van Scrabster naar Stromness op Orkney
 • Twaalf overnachtingen in kwaliteitshotels en landelijke lodges
 • Op drie avonden is het uitgebreide diner inclusief
 • Alle ochtenden is het (Schotse) ontbijt inclusief


Excursies inclusief:

 • Bezoek aan de steencirkel van Callanish
 • Blackhouses op Isle of Lewis
 • Het Iron Age House op Isle of Lewis
 • Bezoek aan de Inverewe Gardens
 • Tour in The Castle of Mey (Queens Mum House)
 • Op Orkney de Stones of Stennes, Ring of Brodgar en Maes Howe
 • Het prehistorische wonder van Skara Brea
 • En vele andere in de tekst vermelde plekjes op Mainland Orkney.

Accommodaties en maaltijden

Onze overnachtingen zijn in kwaliteitslodges en hotels. Op het Isle of Lewis en bij Ullapool slapen we in een kleinschalige kwaliteitsguesthouse. Op Orkney verblijven we drie nachten in het 4-sterren Lynnfield Hotel. Onze laatste plekje is een top locatie, een luxe countryhouse in het mooie heuvelland van Moray.

De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 750,-. Voor wie een 1-persoonskamer boekt geldt dat het een ruime kamer is met een tweepersoonsbed, gelijkwaardig aan de kamers van de andere reizigers en dus geen kleine "singlerooms".

Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Onderweg stoppen we voor de lunch in gezellige pubs of lodges. De avondmaaltijd is niet inclusief, maar we gaan natuurlijk vaak gezamenlijk uit eten in de betere pubs of restaurants.


De vliegreis en vervoer in Schotland

Vliegen naar Schotland. De retourvlucht naar Groot-Brittannië is bij de prijs inbegrepen. U vliegt met KLM van Schiphol rechtstreeks naar Edinburgh, de terugvlucht is vanaf Inverness Airport. Boekt u binnen 12 weken voor vertrek, dan zullen wij misschien een toeslag moeten vragen voor de meerkosten.

Ons vervoer in Schotland. Een comfortabele minibus is ons transportmiddel gedurende de reis. Dit geeft ons veel vrijheid voor de mooie dagprogramma's en het nemen van de minder drukke routes in het mooie Schotland. Onze reisbegeleider/chauffeur heeft meer dan 20 jaar ervaring in de reiswereld en in het rijden aan de linkerkant van de weg in Nieuw-Zeeland, Engeland en Schotland. Veiligheid en ervaring zijn natuurlijk een vereiste op onze reizen.


Excursies

Excursies. We gaan vooral op zoek naar de geschiedenis en de natuur van dit fascinerende oude land. We bezoeken de prehistorische steencirkels, de ruines en afgelegen baaien op het mysterieuze eilanden Lewis en Orkney. Natuurlijk gaan we naar een whisky distillery en trekken tijd uit voor de oude dorpjes.

Maar bovenal rijden we en maken foto's van het prachtige landschap, de bergen, baaien, heidevelden en huisjes van dit tijdloze eilandenrijk.