• Broch of Gurness - Orkney

Autoreis naar Noord-Schotland en Orkney

9-daagse reis naar het fascinerende noorden (4-sterren)

Het noorden van Schotland is een land van mysterie. Met het woeste klimaat, de lege berglandschappen en in het noorden bekroond met een eilandengroep uit prehistorische tijden. U reist vanaf Inverness naar de westkust, naar het land van Assynt. Een panoramisch land met de bergtoppen van Suilven en Stac Pollaid.

Langs de kust gaat u dan noordwaarts, door lege landschappen met prachtige vergezichten. Vervolgens maakt u de korte oversteek naar Orkney. Een verrassend groen eilandenrijk met een van Europa's fascinerendste prehistorische monumenten. Na het verblijf op Orkney vaart u weer terug naar het vasteland en rijdt u naar uw hotel in een mooi stadje aan de oostkust.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Op de reis overnacht u in door Visit Scotland beoordeelde comfortabele 4-sterren accommodaties.

Dag 1: Vliegen naar Inverness


U vliegt van Schiphol naar Inverness, de kleine hoofdstad van Noord-Schotland. De vlucht is rechtstreeks en duurt een kleine twee uur.

Aangekomen in Inverness haalt u de huurauto op en rijdt de korte rit naar uw aangename lodge, gelegen aan de rivier de Ness.

Het centrum van Inverness is op loopafstand, dus u kunt uit gaan eten in de stad. We hebben voor u nog een landelijke tip; een taverne in het mooie landschap ten oosten van Inverness. Na de maaltijd kunt u dan nog een avondwandeling maken op het veld van Culloden, een van de beroemde en indrukwekkende slagvelden van Schotland.

 

 

Uw accommodaties op de Orkney reis

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".

Dag 2: Naar de westkust

 

De dag begint in Schotland met een groots ontbijt. U verlaat de mooie lodge en rijdt naar het Loch Ness, tijd voor een paar fotostops. Via een route over smalle weggetjes komt u dan bij uw eerste prehistorisch monument op deze reis, een steencirkel die onderdeel is van de ring van steencirkels rondom Inverness. Na een lunchstop in het kleine Beauly rijdt u dan de Highlands in, op naar de westkust.


Via het havenstadje Ullapool komt u bij de ruïne van Ardvreck Castle. De omgeving is woest en leeg en iedere dag worden hier andere plaatjes geschoten in dit land waar zon, wind en regen elkaar afwisselen.

U overnacht twee nachten in dit prachtige gebied in een van de beste 4-sterren Guesthouses van de westkust.

Dag 3: De bergen van Assynt


De kuststreek tussen Ullapool en Lochinver heet de Assynt. Het is een van Schotland's beroemdste berggebieden, vooral door de iconische bergen; de Suilven en de Stac Pollaid. Maar ook een land van vele baaien waar de smalle kustweg na iedere bocht weer een nieuw panorama biedt.

U maakt een dagtocht langs deze ruige kust, vol mooie fotoplekjes en misschien stoppen voor de lunch of een "hightea" in het klassieke Summer Isles Hotel.

Een dag om te genieten van de ruimte en de rust van dit betoverend landschap van de Western Highlands.

Dag 4: Noord Schotland

Dag 4 is een rijdag door het dunbevolkste gebied van Groot Brittanië, het graafschap genaamd Sutherland.

U rijdt over de smalle eenbaansweggetjes van dorp naar dorp, kleine plaatsjes, vaak diep verborgen in hun eigen baai. Dus mooie plekjes voor foto's en een koffiestop in de plaatselijke pub.

In het noorden liggen de prachtige fjorden van de Kyle of Durness, Loch Eriboll en de Kyle of Tongue. Iedere kilometer is een plaatje in op Noorwegen lijkend land. En uw klassieke hotel is weer zo'n prachtplekje, gelegen aan de Kyle of Tongue.

Dag 5: De veerboot naar Orkney

 

U rijdt een uur langs de noordkust van Schotland voordat u aankomt in Scrabster. Hier gaat u aan boord van de Northlink Ferry naar het stadje Stromness op de Orkney Isles.


De overtocht duurt 90 minuten en u heeft gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Varend langs de westkust van het eiland Hoy, met de bijna 300 meter hoge rotswanden en de alleenstaande rotspilaar van "The old man of Hoy".

Aangekomen in Stromness rijdt u 30 kilometer over het groene eiland naar Kirkwall. Hier in de gezellige hoofdstad verblijft u in beste hotel op Orkney, het 4-sterren Lynnfield Hotel.

Dag 6: Prehistorie op Orkney


Maak een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis.

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Onderweg ernaar toe ziet u overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. Stop er voor de korte wandeling en maak de foto's, staande naast deze imposante stenen.

Voor de lunch kunt u naar het havenstadje Stromness en rij vervolgens de woeste noordwestkust van het eiland. Want geen bezoek is compleet zonder de koddige "puffins", de papagaaiduikers.

 

Het klimaat enigma

Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden zo rijk aan prehistorische monumenten?

Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Het oceaanklimaat hield de invloed van de winter mild. En door de geïsoleerde ligging waren de eilanden moeilijk bereikbaar voor rovende stammen van het Europese continent.

Maar tweeduizend jaar geleden werd het kouder en natter in Noord-Europa. De beschaving stortte in en waarschijnlijk vertrokken vele bewoners naar drogere gebieden.

Dag 7: Scapa Flow en het verhaal van U-47


Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Rij naar de baai en ga er op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow. Een bezoek aan het beroemde Italiaanse kappelletje mag u niet overslaan. Deze is in de 2e wereldoorlog door Italiaanse krijgsgevangenen geniaal gefabriceerd uit restmaterialen.

Maar vergeet ook niet om Kirkwall te verkennen. Met zijn indrukwekkende Noorse Kathedraal en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes. En dan is er natuurlijk de Highland Park whisky distillery, gelegen naast uw hotel.


De U 47

In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.

Dag 8: Terug naar het vasteland


U steekt in de ochtend met de veerboot weer over naar het vasteland.

Vervolgens rijdt u langs de oostkust zuidwaarts, een mooie route door kleine dorpen. Voor de fitte wandelaar is er de uitdaging van de 330 traptreden van de Whaligoe Steps. Verder naar het zuiden kunt u een bezoek brengen aan het enige romantische kasteel van Schotland, het Dunrobin Castle.

In het kleine Spa-village Strathpeffer overnacht u de laatste nacht in stijl in een van de mooie Victoriaanse Guesthouses.

Dag 9: Terugvliegen naar Nederland/Vlaanderen

 

Uw vlucht is rond het middaguur, dus u heeft een relaxte ochtend om vanuit Dornoch de laatste 50 kilometer terug te rijden naar Inverness. U zou zelfs nog een bezoek kunnen brengen aan de Glenmorangie whisky distillery.

De terugvlucht naar Amsterdam duurt twee uur.

Vliegen vanuit België. Voor onze klanten uit Vlaanderen is er de mogelijkheid om zowel heen als terug te vliegen vanaf Brussel. Dit is dan met een overstap in Edinburgh. Er zijn dan wel extra kosten voor de vlucht Brussel - Edinburgh.

 Tot 20 april en vanaf 20 sept.Vanaf 20 april tot 20 sept.
Inclusief vlucht en huurauto€ 1.850€ 2.050
Eigen vervoer€ 1.150€ 1.350

 

 • Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen.

 


Inclusief in deze reis zijn:

 • Retourvlucht naar Inverness (niet bij eigen vervoer)
 • Huurauto middenklasse, bijvoorbeeld Ford Mondeo (niet bij eigen vervoer)
 • 8 Overnachtingen in kwaliteitshotels en lodges, 4 sterren (Visit Scotland star grading scheme)
 • Alle uitgebreide (Schotse) ontbijten zijn inclusief
  2 x de avondmaaltijd inclusief
 • Veerboot van Scrabster naar Stromness op Orkney
 • Veerboot van St. Margarets Hope op Orkney naar Gills Bay
 • Beste roadatlas van Schotland en Orkney
 • Uitgebreid Informatiepakket


Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen u om op tijd te boeken. Tot 8 weken voor het vertrek kunnen wij u de reis verkopen voor bovenstaande totaalprijs. Boekt u later dan zullen wij u waarschijnlijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

logo DFDS SeawaysKaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. Omdat u vanuit Newcastle on Tyne nog naar Noord Schotland moet rijden zal de totale reisduur 3 a 4 dagen langer zijn dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 300,- per persoon rekenen. Daar komen dan nog 1 à 2 extra overnachtingen onderweg bij.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis met eigen vervoer, inclusief veerbootovertocht en extra overnachting(en).

Vliegen naar Schotland en uw huurauto

De vlucht. U vliegt van Schiphol naar Inverness rechtsstreeks met FlyBE. Dus geen overstap in Glasgow of Edinburgh maar een makkelijke vlucht naar de piepkleine airport van Inverness. Ook de terugvlucht is ook weer vanaf Inverness Airport, een comfortabele vlucht van 120 minuten.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. Vervolgens heeft u dan een binnenlandse vlucht naar Inverness. Er zijn dan wel extra kosten voor die extra vluchten!

Als huurauto huren we voor u een comfortabele auto, model Ford Mondeo of gelijksoortige auto in die prijsklasse. De kilometers zijn ongelimiteerd. Er zijn wel de eigen risico verzekeringen die u bij afhaal van de huurauto kunt afsluiten (optioneel). De auto's zijn zo goed als nieuw en worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)


Uw accommodaties op de Orkney reis

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".