Autoreis Schotland - Orkney & Shetland Isles

10-daagse reis - met vanaf 2024 extra optie Shetland

Het noorden van Schotland is een land van mysterie. Met het woeste klimaat, de lege berglandschappen en in het noorden bekroond met een eilandengroep uit prehistorische tijden. U reist vanaf Inverness naar de westkust, naar het land van Assynt. Een panoramisch land met de bergtoppen van Suilven en Stac Pollaid.

Langs de kust gaat u dan noordwaarts, door lege landschappen met prachtige vergezichten. Vervolgens maakt u de korte oversteek naar Orkney. Een verrassend groen eilandenrijk met een van Europa's fascinerendste prehistorische monumenten. Na het verblijf op Orkney vaart u weer terug naar het vasteland en rijdt u naar uw hotel in een mooi stadje aan de oostkust.

Nieuw in 2024 - Optie Shetland Isles. We hebben in de tekst de optie van een verlenging met 4-daags verblijf op de Shetland eilanden nu ingepast. 

Boek deze reis op tijd! Het is echt aan te raden om deze reis op tijd te boeken, het liefst voor januari of februari. Want het aanbod wat betreft accommodaties, maar ook beschikbaar op veerboten is zeer beperkt. 

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Luxe Bed Breakfast Schotland Inverness

Dag 1: Vliegen en aankomst in Inverness


U vliegt van Schiphol naar de kleine luchthaven van Inverness, een vlucht van 120 minuten. Een snelle verbinding, bagage ophalen, autopapieren invullen en dan nog een half uur rijden en u bent bij de accommodatie even ten noorden van Inverness.

Inverness is de grootste plaats van Noord-Schotland, maar is een heerlijk compacte stad. Mooi gelegen aan de rivier de Ness met veel geschiedenis en landschappelijk schoon in de omgeving. U kunt in de avond nog een wandeling maken op het velden van de Battle of Culloden om daarna aan te schuiven in een van de leuke pubs van de stad.

Uw accommodatie is een Boutique Bed & Breakfast, prachtig gelegen in een landelijk plaatsje ten noorden van Inverness. Een passend begin van de mooie reis.

 Luxe guesthouse Loch Broom Ullapool

Dag 2: Naar de westkust

 

De dag begint in Schotland met een groots ontbijt. U verlaat de mooie lodge en rijdt naar het Loch Ness, tijd voor een paar fotostops. Via een route over smalle weggetjes komt u dan bij uw eerste prehistorisch monument op deze reis, een steencirkel die onderdeel is van de ring van steencirkels rondom Inverness. Na een lunchstop in het kleine Beauly rijdt u dan de Highlands in, op naar de westkust.


Via het havenstadje Ullapool komt u bij de ruïne van Ardvreck Castle. De omgeving is woest en leeg en iedere dag worden hier andere plaatjes geschoten in dit land waar zon, wind en regen elkaar afwisselen.

U overnacht twee nachten in dit prachtige gebied in een van de beste B&B Guesthouses van de westkust.

Northcoast 500

Dag 3: De bergen van Assynt


De kuststreek tussen Ullapool en Lochinver heet de Assynt. Het is een van Schotland's beroemdste berggebieden, vooral door de iconische bergen; de Suilven en de Stac Pollaid. Maar ook een land van vele baaien waar de smalle kustweg na iedere bocht weer een nieuw panorama biedt.

U maakt een dagtocht langs deze ruige kust, vol mooie fotoplekjes en misschien stoppen voor de lunch of een "hightea" in het klassieke Summer Isles Hotel.

Een dag om te genieten van de ruimte en de rust van dit betoverend landschap van de Western Highlands.

noordkust Schotland Sutherland

Dag 4: Noord Schotland


Dag 4 is een rijdag door het dunbevolkste gebied van Groot Brittanië, het graafschap genaamd Sutherland.

U rijdt over de smalle eenbaansweggetjes van dorp naar dorp, kleine plaatsjes, vaak diep verborgen in hun eigen baai. Dus mooie plekjes voor foto's en een koffiestop in de plaatselijke pub.

In het noorden liggen de prachtige fjorden van de Kyle of Durness, Loch Eriboll en de Kyle of Tongue. Iedere kilometer is een plaatje in op Noorwegen lijkend land. En uw klassieke hotel is weer zo'n prachtplekje, gelegen aan de Kyle of Tongue.

Dag 5: De veerboot naar Orkney

 

U rijdt een uur langs de noordkust van Schotland voordat u aankomt in Scrabster. Hier gaat u aan boord van de Northlink Ferry naar het stadje Stromness op de Orkney Isles.


De overtocht duurt 90 minuten en u heeft gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Varend langs de westkust van het eiland Hoy, met de bijna 300 meter hoge rotswanden en de alleenstaande rotspilaar van "The old man of Hoy".

Aangekomen in Stromness rijdt u 30 kilometer over het groene eiland naar Kirkwall. Hier in de gezellige hoofdstad verblijft u in beste hotel op Orkney, het 4-sterren Lynnfield Hotel.

Ring of Brodgar op Orkney eilanden

Dag 6: Prehistorie op Orkney


Maak een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis.

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Onderweg ernaar toe ziet u overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. Stop er voor de korte wandeling en maak de foto's, staande naast deze imposante stenen.

Voor de lunch kunt u naar het havenstadje Stromness en rij vervolgens de woeste noordwestkust van het eiland. Want geen bezoek is compleet zonder de koddige "puffins", de papagaaiduikers.

 

Het klimaat enigma

Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden zo rijk aan prehistorische monumenten?

Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Het oceaanklimaat hield de invloed van de winter mild. En door de geïsoleerde ligging waren de eilanden moeilijk bereikbaar voor rovende stammen van het Europese continent.

Maar tweeduizend jaar geleden werd het kouder en natter in Noord-Europa. De beschaving stortte in en waarschijnlijk vertrokken vele bewoners naar drogere gebieden.

Highland Park whisky tour - Kirkwall Orkney Churchill Barriers op Orkney eilanden

Dag 7: Scapa Flow en het verhaal van U-47


Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Rij naar de baai en ga er op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow. Een bezoek aan het beroemde Italiaanse kappelletje mag u niet overslaan. Deze is in de 2e wereldoorlog door Italiaanse krijgsgevangenen geniaal gefabriceerd uit restmaterialen.

Maar vergeet ook niet om Kirkwall te verkennen. Met zijn indrukwekkende Noorse Kathedraal en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes. En dan is er natuurlijk de Highland Park whisky distillery, gelegen naast uw hotel.


De U 47

In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.

Dag 8: Nachtboot naar Shetland


Vanaf dag 8 hebben we de optie verblijf op Shetland Isles ingepast. 
Wie van Orkney terugvaart naar het vasteland kan verder lezen op Dag 12. Voor wie kiest voor de extra vierdaagse reis naar de Shetland Isles, dan lees dag 8, 9, 10 en 11.

Op dag 8 heeft u nog een volledige dag op de Orkney Isles, want de veerboot vaart pas om middernacht vanuit de haven van Kirkwall naar de Shetland eilanden.

Wij reserveren voor u aan boord van de Northlink Ferry een Seaview Cabin en het ontbijt is in de ochtend van dag 9 inclusief.

Wilt u meer dagen dan de in deze reis geplande vier dagen op de Shetland eilanden verblijven? Dat is geen probleem, wij maken graag een maatwerkreis voor u.

Belangrijk - Houdt er wel rekening mee dat we moeten puzzelen om verblijf op de Shetland Isles in de reis in te passen. De Northlink Ferry vaart maar enkele dagen per week op deze route.


Dag 9:  South Mainland 


U komt vroeg in de ochtend van dag 9 aan in de haven van Lerwick. Tijd om gelijk op pad te gaan en we raden aan om naar de zuidpunt van het eiland te rijden. 

Hier bevindt zich misschien wel de mooiste van de prehistorische locaties van de eilanden, The Jarlshof. Het complex wedijvert met Skara Brae op Orkney om de schoonheidsprijs, die keuze laten we aan u. 
Na een bezoek aan het imposante monument is er een leuke wandeling te maken naar Sumburgh Lighthouse.

Op de terugweg naar Lerwick neemt u de smalle weggetjes langs de oostkust om uit te komen bij St Ninians Beach & Isle. Een wonderlijke zandtong verbindt het eilandje met het vasteland. Reden om een wandeling over de zandplaat te maken.

Lerwick is het grootste plaatsje van de Shetland en heeft een leuk historische centrum. Er is een Shetland museum en er is keuze uit meerdere restaurants en cafe's. 

Nadeel van de Schotse eilanden is dat er meestal niet dezelfde kwaliteit aan accommodaties is als op het vasteland. Voor de drie overnachtingen kiezen we voor een van de betere B&B's in Lerwick. De ontbijten zijn inclusief.


Broch of Mousa 
Op het eilandje Mousa staat de grootste Broch van Schotland. Om 11.30 vaart er een klein veerpontje naar het eiland en deze vaart dan om 14.30 uur weer retour. Wilt u dus deze beroemde stenen verdedigingstoren bezoeken, dan moet u het in uw dagschema gaan inplannen.


Dag 10:  North Mainland 


Het gedeelte van Mainland ten noorden van Lerwick is een groots gebied. Mede door de vele schiereilanden zijn de afstanden groter dan je zou verwachten. Misschien is het dan ook een idee om al op dag 9 een stukje noorden "te doen". 

West-Mainland is een groot schiereiland met zoals overal op de Shetlands afgelegen baaien en strandjes. Het is een leuk gebied om over de smalle weggetjes te verkennen, rijdend tussen boerderijtjes en crofterhuisjes. 
De wandeling naar The Stanydale Temple is de moeite waard.

Persoonlijk vinden wij het noordwesten het mooiste deel van Mainland Shetland. Vooral de westelijke kaap bij het Eshaness Lighthouse is erg mooi. Wandel er langs de indrukwekkende rotskust en geniet van de oceaan in dit ruige noorden.

Een ander historisch plekje, maar dan heel anders, is het schiereiland Lunna. Bij het oude kerkje en het Lunna House was in de WW2 de plek waar visserscheepjes met Noorse verzetsstrijders naar Noorwegen vertrokken. Deze geschiedenis is beroemd geworden als "The Shetland Bus". 

Dag 11:  Yell & Unst


De uitstekende veerdienst tussen de eilanden maakt het mogelijk om een dagtocht te maken naar de twee noordelijkste eilanden. De oversteek naar Yell is een half uurtje en het vervolg naar Unst is het maar tien minuten oversteek. Zorg wel dat u op tijd de boten weer terugneemt, anders zit je een nacht vast op Unst of Yell.

Het Isle of Yell is nog een behoorlijk groot eiland en er zijn enkele leuke wandelingen te maken. Vooral de omgeving van Burravoe nodigt uit tot een wandeling in de heuvels rondom het haventje.

Isle of Unst is het noordelijkste punt van Groot Britannie en ligt zelfs dichter bij het Noorse Bergen dan Edinburgh. Zoals overal op Shetland stammen de plaatsnamen uit het Noors, maar op Unst is Haroldswick wel het meest Scandinavische plekje in Schotland. Je vindt er een replica van een Viking Longhouse en een model van een Vikingschip. 

En wie heeft er gehoord van Mucka Flugga? Dit is de noordelijkste vuurtoren van het land, gebouwd op een rotseiland in de noordelijke oceaan. Er is een optie om een wandeling te maken, met uitzicht op de vuurtoren vanaf de noordkaap van het eiland.Dag 12: Terug naar het vasteland


De reis vanaf Orkney gaat verder als dag 12. Komt u vanaf Shetland, dan moeten we schuiven in het reisschema afhankelijk van de passende dagen van de Shetland veerboten.


Vanaf Orkney vaart u om 11.00 uur met de veerboot weer over naar het vasteland. Dan is het vanaf de veerhaven van Scrabster een rit van vier uur naar het zuiden. 

U rijdt langs de oostkust zuidwaarts, een mooie route door een dunbevolkt land. Maar ook met enkele prachtige kleine visserdorpjes, allen met een piepklein haventje. 

Na twee uur rijden komt u bij het enige romantische kasteel van Schotland, het Dunrobin Castle. Dit was ooit het thuis van de Duke of Sutherland. Maar noem deze naam niet teveel in deze regio. De familie was verantwoordelijke voor een behoorlijk deel van The Highland Clearances.

Vanaf Dunrobin Castle is het nog twee uur rijden via de Cromarty Firth en Inverness naar de regio Moray & Speyside. Hier hebben we voor de laatste twee nachten een mooie Seaview DBL-room in een van onze populairste B&B Guesthouses.


Dag 13: Speyside en Moray

 

Er is veel te zien in deze historische omgeving. Breng een bezoek aan het slagveld van Culloden, de plaats waar de trotse Highlanders hun onafhankelijkheid verloren in 1745. Na een bezoek aan Culloden zijn er de nabijgelegen grafheuvels van de Claca Cairns. Voor de volgers van de Outlander-serie, verplichte kost.
Voor meer geschiedenis is er het imposante Fort George. Ooit het grootste Fort van Europa, nu een indrukwekkend museum, gelegen op een mooie plek aan de Moray Firth.

De vallei van de Spey River oftewel Speyside. Met namen als Glenfiddich, Glen Livet en Macallan hoef je whiskyliefhebber verder geen uitleg te geven.
 
Maar wacht even, er is veel meer dan whisky in de prachtige omgeving. Verborgen in de smalle valleien liggen plaatsjes als Aberlour en Dufftown, leuke Schotse dorpjes compleet met pub en village store. Er is een makkelijke wandelroute tussen beide dorpen, over de oude spoorlijn, de mooie Spey River volgend.Dag 14: Terugvliegen naar Nederland/Vlaanderen


Uw terugvlucht vanuit Inverness is meestal rond het middaguur. Vanaf uw accommodatie is het een korte rit van 30 minuten naar de kleine luchthaven van Inverness.

De KLM terugvlucht naar Amsterdam duurt twee uur en aan het einde van de middag landt u thuis op Nederlandse bodem.
 


Vliegen vanuit België.
Voor onze klanten uit Vlaanderen is er een vlucht per dag vanaf Brussel naar de luchthaven van Edinburgh. Kiest u ervoor om niet via Schiphol te reizen, dan is dit de beste optie. 
Een huurauto kan dan vanaf Edinburgh Airport gehuurd worden en we kunnen het reisschema zo aanpassen dat het aansluit bij onze Orkney & Shetland autoreis.

 


 

 

 

Vanaf Prijzen

 

 

 Alleen Orkney

 Inclusief Shetland

Reis inclusief vlucht & huurauto

 

€ 2.850

 € 3.650

Reis met eigen vervoer

 

€ 1.850

 € 2.650


Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

  • Retourvlucht naar Inverness (niet bij eigen vervoer)
  • Huurauto midsize, bijvoorbeeld Ford Focus (niet bij eigen vervoer)
  • 9 Overnachtingen in kwaliteitshotels en lodges (Visit Scotland star grading scheme)
  • 3 extra overnachtingen bij optie Shetland
  • Alle uitgebreide (Schotse) ontbijten zijn inclusief
  • Veerboot van Scrabster naar Stromness op Orkney
  • Veerboot van St. Margarets Hope op Orkney naar Gills Bay
  • Veerboot retour naar Shetland, incl. 2 x cabin en ontbijt
  • Beste roadatlas van Schotland en Orkney
  • Uitgebreid InformatiepakketBoek deze reis op tijd
Wij vragen u om op tijd te boeken. Vooral ook omdat de veerboten naar Orkney en Shetland maar beperkt capaciteit hebben. Aan te raden is ook om te reizen buiten de drukke maanden juni, juli en augustus. Dit ook om beperkte capaciteit accommodaties en veerboten.Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. Omdat u vanuit Newcastle on Tyne nog naar Noord Schotland moet rijden zal de totale reisduur enkele dagen langer zijn dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 400,- per persoon rekenen. 

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis met eigen vervoer, inclusief veerbootovertocht en extra overnachting(en).

Boek deze reis op tijd: 

Wij vragen u om op tijd te boeken. Vooral ook omdat de veerboten naar Orkney en Shetland maar beperkt capaciteit hebben. Aan te raden is ook om te reizen buiten de drukke maanden juni, juli en augustus. Dit ook om beperkte capaciteit accommodaties en veerboten.Vliegen naar Schotland en uw huurauto


De vlucht.
U vliegt van Schiphol naar Inverness rechtsstreeks met de KLM. Dus geen overstap in Glasgow of Edinburgh maar een makkelijke vlucht naar de kleine airport van Inverness. Ook de terugvlucht is ook weer vanaf Inverness Airport, een comfortabele vlucht van 120 minuten.

Vliegen vanuit België.
Voor onze klanten uit Vlaanderen is er een vlucht per dag vanaf Brussel naar de luchthaven van Edinburgh. Kiest u ervoor om niet via Schiphol te reizen, dan is dit de beste optie. 
Een huurauto kan dan vanaf Edinburgh Airport gehuurd worden en we kunnen het reisschema zo aanpassen dat het aansluit bij onze Orkney & Shetland autoreis.

Als huurauto huren we voor u een comfortabele auto, model Ford Focus of gelijksoortige auto in de compactprijsklasse. De kilometers zijn ongelimiteerd. Er zijn wel de eigen risico verzekeringen die u bij afhaal van de huurauto kunt afsluiten (optioneel). De auto's zijn zo goed als nieuw en worden gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)

Belangrijk  De huurauto's zijn de afgelopen jaren flink duurder geworden, vooral in de drukke zomermaanden. Reizen in het voor- of naseizoen is wat dat betreft een voordeliger.


Uw accommodaties op de Orkney & Shetland reis

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Voor zover mogelijk proberen wij accommodaties te vinden die zijn beoordeeld met 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid. Houdt er ook rekening dat de accommodaties in het noorden en op de eilanden vaak wat simpelder zijn dan in het economisch rijkere zuiden van Schotland.


Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".Eigen auto - Veerboot IJmuiden-Newcastle (DFDS Seaways)

Wilt u op reis met de eigen auto?
Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan voor u de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne boeken. De totale reisduur is inclusief overtochten is dan twee dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht voor 2 personen + auto, met een zeezichthut, 2-persoonsbed, douche en toilet, moet u rekenen op een prijs vanaf € 400,- per persoon (verschil voor- en hoogseizoen is behoorlijk)

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerboot overtocht.