Autoreis Noord-Schotland en de Orkney eilanden

10-daagse reis naar het fascinerende noorden (4-sterren)

Het noorden van Schotland is een land van mysterie. Met het woeste klimaat, de lege berglandschappen en in het noorden bekroond met een eilandengroep uit prehistorische tijden. U reist vanaf Inverness naar de westkust, naar het land van Assynt. Een panoramisch land met de bergtoppen van Suilven en Stac Pollaid.

Langs de kust gaat u dan noordwaarts, door lege landschappen met prachtige vergezichten. Vervolgens maakt u de korte oversteek naar Orkney. Een verrassend groen eilandenrijk met een van Europa's fascinerendste prehistorische monumenten. Na het verblijf op Orkney vaart u weer terug naar het vasteland en rijdt u naar uw hotel in een mooi stadje aan de oostkust.

Op tijd boeken. We raden aan om op tijd te boeken voor deze reis. Er is beperkt aanbod in kwaliteitsaccommodaties en ook de veerboten zijn vaak vanaf maart al behoorlijk volgeboekt voor de periode mei tot september.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Luxe Bed Breakfast Schotland Inverness

Dag 1: Vliegen en aankomst in Inverness


U vliegt van Schiphol naar de kleine luchthaven van Inverness, een vlucht van 120 minuten. Een snelle verbinding, bagage ophalen, autopapieren invullen en dan nog een half uur rijden en u bent bij de accommodatie even ten noorden van Inverness.

Inverness is de grootste plaats van Noord-Schotland, maar is een heerlijk compacte stad. Mooi gelegen aan de rivier de Ness met veel geschiedenis en landschappelijk schoon in de omgeving. U kunt in de avond nog een wandeling maken op het velden van de Battle of Culloden om daarna aan te schuiven in een van de leuke pubs van de stad.

Uw accommodatie is een Boutique Bed & Breakfast, prachtig gelegen in een landelijk plaatsje ten noorden van Inverness. Een passend begin van de mooie reis.

 


Uw accommodaties op de Orkney reis

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.


Ardvreck Castle Ullapool Luxe guesthouse Loch Broom Ullapool

Dag 2: Naar de westkust

 

De dag begint in Schotland met een groots ontbijt. U verlaat de mooie lodge en rijdt naar het Loch Ness, tijd voor een paar fotostops. Via een route over smalle weggetjes komt u dan bij uw eerste prehistorisch monument op deze reis, een steencirkel die onderdeel is van de ring van steencirkels rondom Inverness. Na een lunchstop in het kleine Beauly rijdt u dan de Highlands in, op naar de westkust.


Via het havenstadje Ullapool komt u bij de ruïne van Ardvreck Castle. De omgeving is woest en leeg en iedere dag worden hier andere plaatjes geschoten in dit land waar zon, wind en regen elkaar afwisselen.

U overnacht twee nachten in dit prachtige gebied in een van de beste B&B Guesthouses van de westkust.

Suilven en Assynt, Northcoast 500 Northcoast 500

Dag 3: De bergen van Assynt


De kuststreek tussen Ullapool en Lochinver heet de Assynt. Het is een van Schotland's beroemdste berggebieden, vooral door de iconische bergen; de Suilven en de Stac Pollaid. Maar ook een land van vele baaien waar de smalle kustweg na iedere bocht weer een nieuw panorama biedt.

U maakt een dagtocht langs deze ruige kust, vol mooie fotoplekjes en misschien stoppen voor de lunch of een "hightea" in het klassieke Summer Isles Hotel.

Een dag om te genieten van de ruimte en de rust van dit betoverend landschap van de Western Highlands.

noordkust Schotland Sutherland

Dag 4: Noord Schotland


Dag 4 is een rijdag door het dunbevolkste gebied van Groot Brittanië, het graafschap genaamd Sutherland.

U rijdt over de smalle eenbaansweggetjes van dorp naar dorp, kleine plaatsjes, vaak diep verborgen in hun eigen baai. Dus mooie plekjes voor foto's en een koffiestop in de plaatselijke pub.

In het noorden liggen de prachtige fjorden van de Kyle of Durness, Loch Eriboll en de Kyle of Tongue. Iedere kilometer is een plaatje in op Noorwegen lijkend land. En uw klassieke hotel is weer zo'n prachtplekje, gelegen aan de Kyle of Tongue.

Stromness op Orkney

Dag 5: De veerboot naar Orkney

 

U rijdt een uur langs de noordkust van Schotland voordat u aankomt in Scrabster. Hier gaat u aan boord van de Northlink Ferry naar het stadje Stromness op de Orkney Isles.


De overtocht duurt 90 minuten en u heeft gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Varend langs de westkust van het eiland Hoy, met de bijna 300 meter hoge rotswanden en de alleenstaande rotspilaar van "The old man of Hoy".

Aangekomen in Stromness rijdt u 30 kilometer over het groene eiland naar Kirkwall. Hier in de gezellige hoofdstad verblijft u in beste hotel op Orkney, het 4-sterren Lynnfield Hotel.

Ring of Brodgar op Orkney eilanden Kitchener Monument Marwick Orkney

Dag 6: Prehistorie op Orkney


Maak een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis.

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Onderweg ernaar toe ziet u overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. Stop er voor de korte wandeling en maak de foto's, staande naast deze imposante stenen.

Voor de lunch kunt u naar het havenstadje Stromness en rij vervolgens de woeste noordwestkust van het eiland. Want geen bezoek is compleet zonder de koddige "puffins", de papagaaiduikers.

 

Het klimaat enigma

Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden zo rijk aan prehistorische monumenten?

Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Het oceaanklimaat hield de invloed van de winter mild. En door de geïsoleerde ligging waren de eilanden moeilijk bereikbaar voor rovende stammen van het Europese continent.

Maar tweeduizend jaar geleden werd het kouder en natter in Noord-Europa. De beschaving stortte in en waarschijnlijk vertrokken vele bewoners naar drogere gebieden.

Highland Park whisky tour - Kirkwall Orkney Churchill Barriers op Orkney eilanden

Dag 7: Scapa Flow en het verhaal van U-47


Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Rij naar de baai en ga er op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow. Een bezoek aan het beroemde Italiaanse kappelletje mag u niet overslaan. Deze is in de 2e wereldoorlog door Italiaanse krijgsgevangenen geniaal gefabriceerd uit restmaterialen.

Maar vergeet ook niet om Kirkwall te verkennen. Met zijn indrukwekkende Noorse Kathedraal en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes. En dan is er natuurlijk de Highland Park whisky distillery, gelegen naast uw hotel.


De U 47

In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.

Dunrobin Castle en tuinen

Dag 8: Terug naar het vasteland


U steekt in om 11.00 uur met de veerboot weer over naar het vasteland. Dan is het vanaf de veerhaven van Scrabster een rit van vier uur naar het zuiden. 

U rijdt langs de oostkust zuidwaarts, een mooie route door kleine dorpen. Na twee uur rijden komt u bij het enige romantische kasteel van Schotland, het Dunrobin Castle.

Nu is het nog twee uur rijden via de Cromarty Firth en Inverness naar de regio Moray Firth. Hier overnacht u twee nachten in een mooie lodge in de vallei van de River Spey.

Dag 9: Speyside en Moray


U bevindt zich in Speyside - Whisky Heartland. Met meer dan 20 distilleries is het bezoek aan een van de bekende whiskymakers een verplicht nummer.

Maar de omgeving biedt veel meer, bijvoorbeeld vele mooie wandelkilometers in het golvende heuvelland. 

Of breng een bezoek aan het Battlefield van Culloden en de nabijgelegen Clava Cairns. Om dan door te rijden naar de kust voor misschien een heerlijke Seafood meal in een van onze favoriete pubs.

Dag 10: Terugvliegen naar Nederland/Vlaanderen


Uw vlucht is rond het middaguur en vanaf uw accommodatie is het een korte rit naar de kleine luchthaven van Inverness.

De KLM terugvlucht naar Amsterdam duurt twee uur en aan het einde van de middag landt u thuis op Nederlandse bodem.
 


Vliegen vanuit België.
Voor onze klanten uit Vlaanderen is er de mogelijkheid om zowel heen als terug te vliegen vanaf Brussel. Dit is dan met een overstap in Edinburgh. Er zijn dan wel extra kosten voor de vlucht Brussel - Edinburgh.
Of boek een dag extra op deze reis en rij vanuit Inverness naar de luchthaven van Edinburgh - ongeveer vier uur rijtijd. 

  Vanaf Prijs 
Reis inclusief vlucht & huurauto € 2.550
Reis met eigen vervoer € 1.650

Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

  • Retourvlucht naar Inverness (niet bij eigen vervoer)
  • Huurauto midsize, bijvoorbeeld Ford Focus (niet bij eigen vervoer)
  • 9 Overnachtingen in kwaliteitshotels en lodges, 4 sterren (Visit Scotland star grading scheme)
  • Alle uitgebreide (Schotse) ontbijten zijn inclusief
  • Veerboot van Scrabster naar Stromness op Orkney
  • Veerboot van St. Margarets Hope op Orkney naar Gills Bay
  • Beste roadatlas van Schotland en Orkney
  • Uitgebreid Informatiepakket


Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen u om op tijd te boeken. Tot 8 weken voor het vertrek kunnen wij u de reis verkopen voor bovenstaande totaalprijs. Boekt u later dan zullen wij u waarschijnlijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

logo DFDS SeawaysKaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. Omdat u vanuit Newcastle on Tyne nog naar Noord Schotland moet rijden zal de totale reisduur 3 a 4 dagen langer zijn dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 350,- per persoon rekenen. 

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis met eigen vervoer, inclusief veerbootovertocht en extra overnachting(en).

Op tijd boeken. 

Wij raden aan om op tijd te boeken voor deze reis. Er is beperkt aanbod aan kwaliteitsaccommodaties en ook de veerboten zijn vanaf vanaf maart al behoorlijk volgeboekt voor de periode mei tot september.


Vliegen naar Schotland en uw huurauto


De vlucht.
U vliegt van Schiphol naar Inverness rechtsstreeks met de KLM. Dus geen overstap in Glasgow of Edinburgh maar een makkelijke vlucht naar de piepkleine airport van Inverness. Ook de terugvlucht is ook weer vanaf Inverness Airport, een comfortabele vlucht van 120 minuten.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. Vervolgens heeft u dan een binnenlandse vlucht naar Inverness. Er zijn dan wel extra kosten voor die extra vluchten!

Als huurauto huren we voor u een comfortabele auto, model Ford Focus of gelijksoortige auto in die prijsklasse. De kilometers zijn ongelimiteerd. Er zijn wel de eigen risico verzekeringen die u bij afhaal van de huurauto kunt afsluiten (optioneel). De auto's zijn zo goed als nieuw en worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)


Uw accommodaties op de Orkney reis

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".