• Sgarasta Mohr op Isle of Harris

Autoreis naar eilanden Skye, Lewis & Harris

9-daagse reis naar de mystieke Schotse eilanden

Aan de rand van Europa is de natuur woest, maar ook ontroerend mooi. Het noorden van Schotland, het eiland Skye en de Outer Hebrides zijn gebieden waar het vooral in het voor- en najaar heerlijk rustig rondreizen is. Al jaren hebben wij ons hart verloren aan deze mystieke omgeving. Met zijn noeste bevolking, het woeste klimaat, de prachtige eilanden en de echte Highlands.

U overnacht op deze autoreis in mooi gelegen 4 sterren hotels & lodges en gaat op pad met ons beproefde draaiboek. Een week genieten van de Islands en Highlands in Noord-Schotland.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Dag 1: Vliegen en aankomst in Inverness

U vliegt van Schiphol naar de kleine luchthaven van Inverness, een vlucht van 120 minuten. Een heerlijke verbinding, bagage ophalen, autopapieren invullen en binnen een half uur bent u bij uw accommodatie.

Inverness is de grootste plaats van Noord-Schotland, maar is een heerlijk compacte stad. Mooi gelegen aan de rivier de Ness met veel geschiedenis en landschappelijk schoon in de omgeving. U kunt in de avond nog een wandeling maken op het velden van de Battle of Culloden om daarna aan te schuiven in een van de leuke pubs van de stad.

Uw accommodatie is een hotel in het centrum van het leuke stadje.

Dag 2: Loch Ness en de Isle of Skye

U rijdt langs het Loch Ness zuidwaarts. Brengt een bezoek aan de bijna magische plek van het Urquhart Castle. U kunt een kleine omweg maken naar de hoogste berg van Schotland, de Ben Nevis, om dan de route naar het eiland Skye weer op te pakken.

Hoe meer naar het westen, hoe woester het wordt. En met het prachtig panorama van de Black Cuilins, rijdt u de brug over naar het eiland. De wegen worden smaller en het land is dunbevolkt. Want op dit eiland ter grootte van de provincie Friesland wonen amper 10.000 mensen.

U overnacht drie nachten in een van de beste Bed & Breakfast lodges, prachtig gelegen aan de noordkant van het eiland. Een heerlijk plekje als uitvalsbasis voor mooie dagtochten.

Dag 3: Het zuiden van Skye

Waar u ook bent op The Isle of Skye, de horizon wordt gedomineerd door het hooggebergte van de Black Cuilins. Voor wie wil wandelen is het natuurlijk een schitterend gebied. Maar ook om heerlijk in de auto te toeren is het een prachtig landschap. Aan de westkust bevindt zich ook de Talisker Distillery, een bezoekje meer dan waard.

Portree is de hoofdplaats van het eiland, een leuke plek voor de lunch maar ook het startpunt van een korte (of langere) wandeling langs de baai. Rij vervolgens langs de oostkust naar de iconen van het eiland: Kiltrock en The Old Man of Storr. Hoe verder u naar het noorden van eiland rijdt, des te mooier en ruiger het wordt.

Kortom, vele schitterende kilometers naar mooie plekjes.

Dag 4: Dunvegan Castle en Trotternish

Het noorden van het eiland is misschien wel het mooiste stukje van Skye. Het schiereilanden van Neist en Waternish bieden u fantastisch panorama's met op heldere dagen de eilanden Uist en Harris aan de horizon. Maak de wandeling naar de vuurtoren op Neist Point; woest en spectaculair gelegen op de noordkaap van Skye.

En dan is er natuurlijk het beroemde kasteel van Dunvegan, met de mooie tuinen en natuurlijk ook hier weer, gelegen aan een fotogenieke baai. En dan misschien toch nog weer even terug naar het Trotternish schiereiland met een laatste blik van de hoogten van The Quiraing.

Dag 5: Oversteken naar Harris en Lewis

Kan het nog afgelegener dan Skye? Jazeker, en hoe!

De "Outer Hebrides" bevinden zich 50 km te westen van het vasteland van Schotland en bieden de bezoekers een zeldzaam mooi landschap. Vergeleken met de Highlands en Skye is het hier nog een graadje woester, met bijna iedere dag veel wind en een landschap dat even moet wennen door zijn ruige leegten. Maar het is een land dat je moet beleven, met stranden, bergen, prehistorische ruines en een cultuur van Harris Tweed en noeste bevolking.

U steekt vanaf Skye met de veerboot in twee uur over en komt aan in het kleine Tarbert. U heeft nog een middag om Harris te verkennen voordat u naar Stornoway rijdt, uw thuisbasis voor de dagen op Lewis & Harris.

Dag 6: Het zuiden, The Isle of Harris

Lewis en Harris, zijn eigenlijk een eiland, maar de naam veranderd op het woeste bergachtige zuiden (Harris) en het vlakkere en dichter bevolkte noordelijke Lewis.

Rij op dag 6 de ronde om Harris en geniet van schitterende stranden aan de westkust. Voor de wandelaars zijn er wandelingen in het ruige bergland, tussen de geologisch oudste gesteenten van Europa. Verbaas u ook over de bijna boomloosheid van het eiland. De oceaanwind en het rotsachtige landschap maakt het bijna onmogelijk voor een boom om hoger te groeien dan 2 tot 3 meter.

U overnacht drie nachten in een comfortabele lodge in het knusse centrum van Stornoway. 

Het land van turf

Als je rondrijdt op de "Outer Hebrides" komt de vraag op; "hoe kunnen mensen in dit ruige klimaat van constante stormen leven?" 

Overal waar u rijdt ziet u dikke lagen veengrond, een onuitputtelijke bron van warmte tegen de wind en regen. Turf is als een spons zo nat als het uitgegraven wordt. Maar stapel het in luchtige muren op tegen je huis, en na een paar maanden heb je keurig droge blokken brandstof voor de deur. Het geurt lekker en maakt het leven een stuk aangenamer in de alledaagse stormachtige schoonheid van Lewis en Harris.

Dag 7: Terug in de tijd op Lewis

Door de bergen rijdend komt u aan op de vlakten van de Isle of Lewis. Een wijds landschap, bijna volledig boomloos door de constante Atlantische stormen en bedekt met een dikke laag veengrond. Een vreemd landschap maar ook een met prachtige schatten uit de oudheid.

Na Stonehenge is de steencirkel van Callanish de beroemdste op de Britse eilanden. Maar er is meer, zoals het Ironage House aan een betoverend mooi strand. En dan zijn er natuurlijk de originele Black Houses van Lewis, waar de mensen tot 40 jaren geleden nog in woonden.

Tot slot rijdt u naar de noordpunt van het eiland, naar de Stevenson Lighthouse en het geologische wonderland van Port Ness. De plek met de hoogste windsnelheden van Schotland, woester dan hier wordt het niet.

Dag 8: Terug naar het vasteland

U heeft nog een ochtend om het noorden van Lewis te verkennen, voordat u aan boord gaat van de veerboot naar Ullapool op het vasteland. Het is een boottocht van 3 uur, met een prachtige binnenkomst tussen de bergen van de Highlands.

In de haven van Ullapool aangekomen rijdt u naar een mooie lodge, gelegen hoog boven het Loch Broom. Een prachtige plek voor uw laatste nacht in Schotland.

Rij in de avond nog een stukje naar het westen, naar het prachtige schiereiland van Assynt. Een prachtige wereld van ruige bergen en eindeloze rotskusten.

Dag 9: De terugvlucht naar Amsterdam

Uw vlucht is meestal tussen 11.00 en 13.00 uur, u moet dus op tijd vertrekken want het is twee uur rijden naar de luchthaven in Inverness. De auto inleveren bij de autoverhuurder op de luchthaven en de mooie reis naar Schotland zit erop.

Natuurlijk kunt u uw reis nog met een dag of meerdere verlengen. Bijvoorbeeld om de omgeving van Inverness te bezoeken; de whisky distilleries, Loch Ness, en het slagveld van Culloden. Een andere optie is om naar het zuiden te rijden, via Fort William en de westkust, om terug naar huis te vliegen vanaf Edinburgh.

 Tot 20 april en vanaf 1 okt.Vanaf 20 april en tot 30 sept.
Inclusief vlucht en huurauto€ 1.725€ 1.850
Eigen vervoer€ 1.075€ 1.250

 

 • Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen.

Inclusief in deze reis zijn: 

 • Retourvlucht naar Inverness (niet bij eigen vervoer)
 • Huurauto middenklasse (bijvoorbeeld VW Golf of Ford Focus, niet bij eigen vervoer)
 • Kwaliteitshotels en lodges, 4-sterren (Visit Scotland Star grading scheme)
 • Het (Schots) ontbijt is alle ochtenden inclusief
 • Veerboot van Ullapool naar Stornoway op Isle of Lewis
 • Veerboot van Tarbert op Harris naar het Isle of Skye
 • Beste roadatlas van Schotland en de eilanden
 • Uitgebreid Informatiepakket


Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen u om op tijd te boeken. Tot 12 weken voor het vertrek kunnen wij u de reis verkopen voor bovenstaande totaalprijs. Boekt u later dan zullen wij u waarschijnlijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.

Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

logo DFDS SeawaysKaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. Omdat u vanuit Newcastle on Tyne nog naar Noord Schotland moet rijden zal de totale reisduur 2 dagen langer zijn dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 300,- per persoon rekenen. Daar komen dan nog 1 à 2 extra overnachtingen onderweg bij.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis met eigen vervoer, inclusief veerbootovertocht en extra overnachting(en).

Vliegen naar Schotland en uw huurauto

De vlucht. U vliegt met KLM van Schiphol naar de kleine luchthaven van Inverness, een korte vlucht van maar 120 minuten. Indien u tot 12 weken voor vertrek boekt, kunnen wij de vlucht binnen de bestaande prijs garanderen.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. Vervolgens vliegt u dan met een binnenlandse vlucht naar Inverness. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Als huurauto huren we voor u een comfortabele auto, een ruime middenklasse auto. De kilometers zijn ongelimiteerd. Er zijn wel de eigen risico verzekeringen die u bij afhaal van de huurauto kunt afsluiten (optioneel). De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)


Uw accommodatie op de Hebriden reis

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".


Veerboten naar de eilanden

Om de westelijke eilanden te bezoeken is er in Schotland een prachtige netwerk van veerboten genaamd de "Calmac". U maakt gebruik van deze veerboten op de volgende routes:

 • Van Uig op Skye naar Tarbert op Isle of Harris
 • Van Stornoway op Isle of Lewis terug naar vasteland, Ullapool