18-daagse Autoreis Compleet Schotland - Highlands, Skye & Hebriden

Kwaliteitsreis met overnachtingen in hotels en lodges

Schotland is gemaakt voor een autoreis. Het land heeft prachtige nationale parken, zowel op 'het vasteland' als op de eilanden. En dan is de unieke Schotse cultuur met de oude kastelen, clans, kilts en whisky. Vanaf het culturele hart reist u naar de Keltische cultuur van de Highlands & Islands, waar u de ruige natuur van dit prachtige land ervaart.

Tijdens deze afwisselende reis zult u in drie weken tijd kennismaken met al deze aspecten van Schotland. U overnacht in door Visit Scotland met 4-sterren beoordeelde hotels en Bed & Breakfast lodges, waar u de Schotse gastvrijheid volop zult ervaren.

Boek deze reis op tijd want er is maar beperkt aanbod in kwaliteitsaccommodatie, vooral aan de dunbevolkte westkust en op de eilanden! Vaak zijn onze vaste plekjes in december al volgeboekt voor de zomerperiode mei tot september.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+. 

Dag 1 en 2: The Scottish Borders


De regio ten zuiden van Edinburgh en Glasgow heet de Scottish Borders. Dit is een erg aangenaam gebied om de reis te beginnen. Zowel als Flydrive of als voor wie met de DFDS veerboot aankomt is het maar een korte rit.

Het landschap is er erg mooi, met een golvend heuvelland en in de valleien een rijke historische geschiedenis. Met de vier abdijruines, het Abbotsford House van Sir Walter Scott en kleine dorpjes met leuke wandelroutes. Genoeg te doen en een leuk begin van de Schotland reis.

Als accommodatie hebben we voor u een mooie landelijk gelegen B&B lodge, helemaal passend bij deze stille streek.


Met de veerboot naar Schotland - Reist u met de DFDS Newcastle veerboot - met eigen vervoer - dan is de totale reis twee dagen langer, want met twee extra nachten op de boot.

Uw accommodaties op deze reis
Schotland grossiert in geschiedenis en wij hebben voor u mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft.
Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteitswaardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving.
Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont om de reis op tijd te boeken. Vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Military road door Glencoe West Highland Way Iona Abdij - Abbey

Dag 3 en 4: Oban en de westkust


Het is maar een mooie rijdag door de zuidelijke Highlands, langs de Schotse meren genaamd Lochs. Aan het einde van de middag komt u aan in het havenstadje Oban. Het stadje is prachtig gelegen aan een beschutte baai en u overnacht in een van de klassieke Victoriaans Guesthouses. Deze 19e eeuwse huizen liggen aan de Esplanade, met panoramisch uitzicht op de baai en het grote Isle of Mull.

Een actieve invulling van dag 4 is een dagtocht naar het imposante Gletsjerdal van de Glencoe. Onderweg rijdt u langs het beroemde Castle Stalker en in Glencoe zijn er mooie wandelingen te maken in dit woeste stukje Schotland. Wandelen op de meer dan 250 jaar oude "Military Road" tussen de door de ijstijden gesculptuurde rotswanden.

Isle of Mull & Iona.   Een andere optie is om een van de mooiste dagtochten van Schotland te maken. In Oban gaat u 's morgens aan boord van de veerboot naar het eiland Mull, om vervolgens in anderhalf uur, over dit groots en leeg eiland naar de westpunt te rijden. Hier laat u de auto staan en steekt met een veerpontje over naar het piepkleine Iona.
Van verre ziet u al de oude Abbey, de heilige grond van Schotland. Het verhaal gaat dat in de 6e eeuw een Ierse monnik genaamd Columba hier een klooster stichte en van hieruit het Christendom over Schotland verspreidde. Vele Koningen en heiligen zijn begraven rondom de Abbey en in zon of regen, het blijft een magisch oord.

Kilt Rock en waterval op Isle of Skye

Dag 5 en 6: Het mooie eiland Skye


Dag 5 is een langere maar mooie rijdag langs de westkust van woest Schotland. Via Fort William rijdt u westwaarts door een imposant bergland. Misschien nog even stoppen voor een bezoek aan het Eilean Donan Castle, voordat u over de Skye Bridge het mooie Isle of Skye oprijdt.

Skye is een eiland ter grootte van de provincie Friesland, maar met slechts tienduizend inwoners, ruimte te over dus.

Langs de voet van de Black Cuillins bergen rijdend neemt u een landelijke route naar het noorden van het eiland.
Hier verblijft u in een kleine Bed & Breakfast. Deze B&B heeft maar drie slaapkamers en is gelegen op een plateau met prachtig uitzicht op het stille Noord-Skye. Een aangename thuisbasis voor dagtochten op het fascinerende Isle of Skye.

Het noordelijk gedeelte van het eiland nodigt u uit voor een rit langs de beroemde Kiltrock kliffen en het prachtige bergland van de Trotternish. Na een bezoek aan het kleine openlucht museum komt u aan bij het kasteel van Dunvegan.

Het zuiden van Skye wordt gedomineerd door de granieten bergtoppen van de Cuillins. U kunt een boottocht maken naar een alleen per boot te bereiken vallei, spectaculair aan de de voet van deze bijna alpiene bergen. Sluit de dag af met een bezoek aan de beroemde Talisker Whisky distillery.

Dag 7, 8 en 9:  Outer Hebrides, Lewis & Harris


Na de wonderen van Skye is de grootsheid en leegte van de Buiten-Hebriden wel even wennen. Lewis & Harris zijn eigenlijk een eiland, maar de twee delen zijn met elkaar verbonden door een smalle landtong. Het is de laatste plaats in Schotland met een levende Gaelic Cultuur. Ook de duizenden jaar oude Keltische taal wordt hier nog gesproken.

Harris is een klein en bergachtig eiland, mooie kusten en woeste stranden. Lewis is veel groter en het is heerlijk om rond te rijden op dit uitgestrekte dunbevolkte eiland. Vooral de vaak verrassend zonnige westkust is een plaatje.

Vanuit het kleine Uig op Skye, neemt u de veerboot naar het mystieke Isle of Harris. U komt aan in Tarbert en rijdt u naar u Boutique lodge dichtbij de veerhaven.

Een van de prehistorische wonderen van Europa zijn de Callanish Stones. Al meer dan 5000 jaar staan deze 13 stenen aan een van meest afgelegen kusten van Europa. Eenmaal in de 18 jaar staan de stenen in lijn met de maan, als een precies uurwerk. De isolatie van de Hebriden maken dat dit monument weinig bezoekers heeft in vergelijking met bijvoorbeeld Stonehenge.

Maar er is zoveel meer aan de mysterieuze westkust van Lewis. Op het eilandje Bernera is een replica gebouwd van een huis uit de ijzertijd. En de noordpunt van Lewis is een woest oord van rots en oceaan, met op de winderige kaap een prachtige klassieke vuurtoren.

Wij vragen om op tijd te boeken voor deze reis, vooral om de beperkte beschikbaarheid van accommodaties op de Hebriden. Maar dan heeft u ook gelijk een van de mooiste plekjes van het land, in een Boutique 4-kamer lodge op het prachtige Isle of Harris.

Zonsondergang Loch Broom Schotland Guesthouse Loch Broom Ullapool

Dag 10: Loch Broom en Ullapool


Pas in de loop van de middag vertrekt uw veerboot uit Stornoway. U heeft dus nog tijd voor een ritje naar het noorden van Lewis, naar de ruige omgeving en de vuurtoren op de Butt of Lewis.
De oversteek terug naar het vasteland duurt drie uur, en vooral het laatste uur is erg mooi. Even voor vijf uur komt u aan in het visserhaventje van Ullapool.

Ullapool is gelegen aan een diep Sea-Loch en is een dunbevolkt gebied van eilanden en steile bergwanden. Aan de reling van de veerboot staande is het puur genieten van deze prachtige omgeving.

U overnacht twee nachten in een comfortabele B&B lodge even buiten het plaatsje, hoog gelegen boven het Loch Broom. Deze plek is door onze reiziger vaak gekozen als een van de mooiste locaties van de reis. 

The Assynt Scotland Stac Pollaidh wandeling Schotland

Dag 11: Dagtocht schiereiland van Assynt


Vanuit Ullapool rijdt u over de smalle weggetjes naar het schiereiland van Assynt. Na iedere bocht wordt u weer verrast met een schitterend panorama. Met als hoogtepunten de twee iconische bergtoppen van de Stac Pollaidh en de Suilven. Rij nog iets verder en geniet van de ruimte, de zee en panorama's op de zandstranden van het schiereiland van Achiltibuie.

Uiteindelijk komt u aan in het kleine vissersdorpje van Lochinver. Tijd voor de lunch in het Inverlodge Hotel of Fish & Chips aan de waterkant.

Via het Loch Assynt rijdt u dan terug naar Ullapool, maar eerst nog een stop en korte wandeling naar de mystieke kasteelruine van Ardvreck Castle. Vergeet ook niet om de stop te maken bij de Knockan Crag. Niet alleen een geologisch bedevaartsoord, maar ook gewoon een prachtig plekje om te genieten van het bergland in al zijn glorie.

Castle of Mey, het huis van de Queen Mum Duncansby Head Seastacks

Dag 12 en 13: Het lege noorden - Sutherland

De komende twee dagen staan in het teken van een van de dunbevolkste gebieden van Europa. De weg langs de westkust is smal en slingert langs rotskusten en woeste baaien naar het noordelijke Caithness. U verblijft hier aan de noordkust in een van leukste hotels van Sutherland.

Op dag 13 zou u kunnen kiezen voor een dagtocht naar de Cape Wrath. De laatste 20 kilometer van noordwest Schotland kunnen alleen bereikt worden met een georganiseerde tour vanaf de Kyle of Durness. Laat u verrassen op de tour naar dit uiteinde van de Britse eilanden.

Of rij oostwaarts en bezoek het noordelijkste puntje van Schotland, bij John O'Groats en de nabijgelegen spectaculaire Cliffs of Duncansby Head.
Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Castle of Mey. Dit was het thuis van de Queen Mum, de moeder van Queen Elizabeth. Nu biedt het een kijkje in de vreemde wereld van de Windsor Family. 

Maar bovenal, geniet van de leegte, de zandstranden, het ruige binnenland en het gevoel om aan "the end of the world" te zijn.

Boutique B&B Lodge Schotland Dunrobin Castle en tuinen

Dag 14  Inverness en Easter Ross


Dwars door de mooie Highlands rijdend komt u aan in de regio van Easter Ross en Inverness. De stad Inverness is de grootste stad van Noord-Schotland en de vruchtbare gronden maakten deze streek al in de oudheid een rijke streek. De geschiedenis is dan ook alom aanwezig in dit prachtige gebied, genoeg te verkennen dus.

Van de 6000 jaar oude Clava Cairns en het slagveld van Culloden, naar het imposante Fort George. En dan is natuurlijk het nabijgelegen Loch Ness en Urquhart Castle, een verplicht bezoek aan dit meest mysterieuze meer van de wereld.

We kiezen voor twee overnachtingen in een mooie Boutique B&B Lodge, in een stil en pittoresk dorpje aan de voet van de Highlands.

Fort George aan Moray Firth Slagveld van Culloden

Dag 15: De slag bij Culloden en Fort George


Ga in de ochtend, als het nog niet zo druk is, naar het indrukwekkende slagveld van Culloden. Hier werden in 1746 de Schotten verslagen door de Engelsen, wat het einde van hun onafhankelijkheid betekende. Een tragische plek voor de trotse Highlanders.

Een half uur verderop ligt het kasteeltje van Cawdor. In de zomermaanden staat het kasteel open voor bezoekers, maar het is vooral de tuin die de bezoekers naar dit mooie plekje trekken. Na een bezoek aan kasteel en tuinen kunt u lunchen in de naastgelegen  gelegen Cawdor Tavern.

Rij na de lunch naar het reusachtige Fort George; door de Engelsen gebouwd om voor eens en altijd het Schotse nationalisme de kop in te drukken. De prachtige locatie aan het water maakt dit tot een bijzonder fotogenieke plek, hoe tragisch ook voor de Schotten.

Scottish Crannog Centre Blair Athol Whisky Distillery

Dag 16: Naar het hart van de Highlands


Een halve rijdag, door de heidevelden en dwars door het bergland van centraal Schotland, naar het mooie dorpje Pitlochry. Breng onderweg een bezoek aan de mooie ruine van de Ruthven Barracks.

De attractie van Pitlochry is een van de leukste whisky distilleries van Schotland. In het dorp heeft ook de grootste zalmladder van het land, leuk te combineren  met een wandeling langs de rivier naar een kleine pub aan de Tummel River.

Vanuit Pitlochry is het dan nog een korte rit naar een van Schotlands mooiste valleien, de Tay River Valley. Dit gedeelte van Perthshire is een erg aangename regio, met wandelopties, whisky distilleries en ook het National Crannog Centre aan Loch Tay.

Voor uw laatste twee nachten kunt u genieten van een van de leukste dorpshotels van Schotland. Een comfortabel hotel met 12 mooie kamers en een uitstekend restaurant. De pub is om de hoek en er zijn mooie wandelingen te maken vanuit het dorp langs de River Tay. 

Loch Tay en Kenmore Klassiek Hotel Schotland - Perthshire

Dag 17:  Trossach National Park


Maak een mooie dagtocht in het ruige achterland van Loch Tay, naar de bergen van het Trossach Nationale Park.

Het is een groots park met de bergtoppen van Ben Lawer en de mystieke Shiehallion. Picknick er in de sprookjesachtige vallei van Glen Lyon, een plek die ooit overwogen werd om als locatie te dienen voor de Lord of the Ring films.  
Nog eenmaal genieten van de stilte en schoonheid van de Schotse Highlands.

Bijpassend, bij de omgeving, verblijf u de laatste twee nachten in een statig Victoriaans hotel. Het gebouw is in 2015 gerenoveerd en heeft een uitstekend restaurant. En de pub en gezellige dorpsstraat zijn maar op 5 minuten wandeling.

Loch Assynt - Northcoast 500

Dag 18: Terug naar huis


Vanaf uw hotel is het twee uur rijden naar de luchthaven van Edinburgh. Wij boeken voor u een vlucht aan het einde van de middag, zodat u vroeg in de avond weer landt op Schiphol of Zaventem.

De reis zit erop en u levert uw huurauto weer in de bij het Airport-depot. Of indien u met uw eigen auto gekomen bent, rijdt u weer zuidwaarts naar Newcastle voor de veerboot terug naar Nederland of Vlaanderen.

De terugvlucht is vanaf Edinburgh Airport, een vlucht van 70 minuten. Met een heerlijk Schotlandgevoel landt u weer op Nederlandse of Vlaamse bodem.


De DFDS veerboot naar IJmuiden. Vanaf Perthshire is het 4 tot 5 uur reistijd naar de veerhaven van Newcastle. De veerboot vertrekt om 17.00 uur en de volgende ochtend rond 9.30 uur bent u terug in IJmuiden.

Nira Caledonia Hotel Edinburgh

Reisverlenging met extra dagen in Edinburgh


U kunt natuurlijk een of meerdere dagen langer in Schotland blijven en dan bijvoorbeeld in de fascinerende hoofdstad Edinburgh. Onze vaste plek in de stad is een kwaliteitshotel in de binnenstad.
 
Het Boutique Nira Caledonia Hotel ligt in een rustige straat, op 15 minuten wandelen van de gezellige drukte van Princess Street en The Old Town.

Edinburgh is een stad met vele mooie plekjes. Natuurlijk is er het imposante Edinburgh Castle en de Royal Mall. Maar verken ook de kleine straatjes en steegjes, bezoek de eeuwenoude pubs en de uitstekende restaurants. 
Gewoon lekker rondslenteren in een van de leukste steden van Groot Brittanie.


   Vanaf prijs
Reis met eigen vervoer € 2.650          
Reis inclusief vlucht en huurauto € 3.650

 • Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen.
 • Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloadsInclusief in deze reis zijn:


 • KLM Retourvlucht naar Edinburgh (niet bij eigen vervoer)
 • 1 x stuks ruimbagage per persoon 
 • Huurauto midsize (bijv. Ford Focus, niet bij eigen vervoer)
 • Ongelimiteerde kilometers en afkoop eigen schade risico
 • 17 overnachtingen - Boutique B&B's, Guesthouse en kwaliteitshotels (Visit Scotland Star grading scheme - 4 sterren)
 • Alle (Schotse) ontbijten zijn inclusief
 • Veerboot van Isle of Skye naar Tarbert op Isle of Harris
 • Veerboot van Stornoway op Lewis naar Ullapool
 • Beste roadatlas van Schotland en de eilanden
 • Onze kleine wandelkaartjes met leuke korte routes
 • Ons uitgebreide informatiepakket
 • Onze uitgebreide reisbeschrijving. Met daarin alle tips voor restaurants, excursies, wandelopties en gewoon de leukste plekjes om van Schotland te genieten.


Eigen auto - Veerboot IJmuiden-Newcastle (DFDS Seaways)


Wilt u op reis met de eigen auto?
Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan voor u de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne boeken. De totale reisduur is inclusief overtochten is dan twee dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht voor 2 personen + auto, met een zeezichthut, 2-persoonsbed, douche en toilet, moet u rekenen op een prijs vanaf € 400,- per persoon.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerboot overtocht.
Vliegen naar Schotland en de huurauto

De vlucht. U vliegt van Schiphol naar Edinburgh, een korte vlucht van maar 70 minuten. Wij boeken voor u een KLM vlucht. 

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh.


Als huurauto
huren we voor u een comfortabele midsize huurauto, bijvoorbeeld een Ford Focus. De kilometers zijn ongelimiteerd. Ook de afkoop eigen schade risico is inclusief.
De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf (bijv. Europcar). De depots van onze autoverhuurder zijn op de luchthaven. Dus geen gecompliceerde shuttlebus rit naar een afgelegen depot.

Belangrijk  De huurauto's zijn de afgelopen jaren flink duurder geworden, vooral in de drukke zomermaanden. Reizen in voor- of naseizoen is wat dat betreft een stuk voordeliger.Uw hotels en lodges in Schotland

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".Veerboten naar de eilanden

Om de westelijke eilanden te bezoeken is er in Schotland een prachtige netwerk van veerboten genaamd de "Calmac". U maakt gebruik van deze veerboten op de volgende routes:

 • Oban naar Isle of Mull (optioneel voor dagtocht naar Isle of Iona)
 • Van Uig op Skye naar Tarbert op Isle of Harris
 • Van Stornoway op Isle of Lewis terug naar vasteland, UllapoolEigen auto - Veerboot IJmuiden-Newcastle (DFDS Seaways)

Wilt u op reis met de eigen auto?
Kaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan voor u de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne boeken. De totale reisduur is inclusief overtochten is dan twee dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht voor 2 personen + auto, met een zeezichthut, 2-persoonsbed, douche en toilet, moet u rekenen op een prijs vanaf € 400,- per persoon (verschil voor- en hoogseizoen is behoorlijk)

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerboot overtocht.