Privéreis naar Schotland - de Orkney eilanden

6 dagen op verkenning met uw eigen gids op de historische eilanden

Het is maar een afstand van 30 kilometer, maar de Orkney eilanden zijn een ander Schotland. Een verrassend groene eilandengroep met diepe Keltische en Noorse wortels en een fascinerende geschiedenis. Van ruines uit de steentijd tot het oorlogsdrama in de grote Scapa Flow, uw privegids neemt u mee op een reis door het verleden.

U vliegt vanaf Amsterdam via Inverness naar Kirkwall. Hier overnacht u vijf nachten in Orkneys enige 4-sterren hotel, aan de rand van het stadje. Drie van de dagen op de eilanden wordt u rondgeleid door de beste gids van de eilanden. Een uniek stukje Europa waar u nog vaak aan terug zult denken.

Lees onderstaand dag tot dag uitleg en heeft u interresse, dan horen wij graag van u.

Dag 1: De heenreis en aankomst in Kirkwall


U vliegt met de KLM van Schiphol naar Inverness in Noord-Schotland. In Inverness moet u overstappen voor de korte vlucht naar Kirkwall op Orkney.

Vanuit Brussel is er mogelijkheid om via Edinburgh naar Orkney te vliegen.

Aangekomen op Orkney Airport wordt u door uw privegids naar uw hotel aan de rand van het stadje Kirkwall gebracht.

Het Lynnfield Hotel is het enige 4-sterren hotel op het eiland en uw thuis voor de komende vijf nachten. Bij aankomst in het hotel kunt u genieten van uw eerste Scotch en in de avond genieten van het diner in het restaurant.Uw gids op Orkney

Kinlay & Kirsty Francis runnen een kwaliteitsbedrijf in het begeleiden van privéreizen op de Orkney-eilanden. Kinlay werkt als historicus voor de Royal Naval Association en is daarnaast specialist in de plaatselijke geschiedenis van de oorlogs- en prehistorische monumenten.

Met het eigen bedrijf Orkney Uncovered heeft hij zijn droom waargemaakt. Als geen ander kent hij de geschiedenis van de Scapa Flow ten tijde van de wereldoorlogen. Verder neemt Kinlay u mee naar de fascinerende prehistorische geschiedenis van de eilanden. De reis voert door een woest maar vaak ook verbazingwekkend rijk landschap.

Dag 2: Orkney Wartime Explore Tour


Kinlay neemt u vandaag mee naar de recente geschiedenis van de eilanden. Rondom de Scapa Flow laat hij u zien welke rol de Orkney-eilanden speelden toen de Grand Fleet (WO1) en de Home Fleet (WO2) er hun thuisbasis hadden.

U brengt een bezoek aan de Churchill Barriers. Deze barriers werden gebouwd nadat de blokschepen onvoldoende afsluiting geboden bleken te hebben bij het drama van de Royal Oak. Eigenlijk tegen de conventies van Genève in werden deze dammen tussen de eilanden gebouwd door Italiaanse krijgsgevangenen. Om de verveling te verdrijven bouwden de Italianen een nu beroemd kapelletje, waar we natuurlijk gaan kijken.

Rondom de grote baai liggen vele kanonbatterijen, een bezoek waard al was het maar om het uitzicht over het historische water. Nu ligt de baai er verlaten bij, want op een sporadisch bezoek na komt de Royal Navy niet meer in de Scapa Flow.De Scapa Flow

Twee gebeurtenissen in het bijzonder hebben de Scapa Flow op de kaart gezet.


Na de capitulatie van het Duitse Keizerrijk in 1918 werden 74 schepen van de Kaiserliche Marine, met volledige bemanning aan boord, aan de ketting gelegd in de baai. Tijdens de conferentie van Versailles zou beslist worden over het lot van de vloot. Na 9 maanden, en veel onduidelijkheid, besloot Admiraal von Reuter om de volledige vloot te laten zinken in de Scapa Flow. Dit om te voorkomen dat de Royal Navy de vloot in handen zou krijgen.

In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf.

Dag 3: Hoy wartime adventure


Het eiland Hoy is een heel ander eiland dan het Orkney Mainland. Het heeft grote heuvels en is beroemd om zijn steile rotskusten en de rots(klim)pilaar “the Old Man of Hoy”. Vanuit Stromness vaart u met een veerbootje naar Hoy.

Wie interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog kan tijdens een bezoek aan de Orkney-eilanden niet om Hoy heen. Ten tijde van WO2 was Hoy namelijk de plaats waar het hoofdkwartier van de Home Fleet gevestigd was.

Zoals overal op de Orkneys zijn er ook op Hoy overblijfselen uit het prehistorische verleden te vinden. Elders op de wereld zou de Dwarfie Stane een druk bezochte plaats zijn. Maar hier op het afgelegen Hoy ligt deze grafkamer al duizenden jaren te rusten in een lege vallei.

Dag 4: Ancient Orkney Explorer


Een van de fascinerendste aspecten van de Orkney-eilanden is de meer dan 5000 jaar oude geschiedenis. Kinlay neemt u mee naar het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Er is een klein informatiecentrum maar om aan de de rand van deze opgraving te staan is altijd een indrukwekkend moment, een nederzetting ouder dan de Egyptische beschaving. Onderweg naar Skara Brea ziet u overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. Natuurlijk stopt u er voor een korte wandeling om deze imposante stenen.

Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden zo rijk aan prehistorische monumenten? Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw.

Dag 5: Kirkwall en de Highland Park Distillery


U kunt vanuit uw hotel een leuk dag Kirkwall doen, met te beginnen de ruine van het Bishops Palace. Niet te missen in het stadje is natuurlijk de grote St Magnus Cathedral. Deze bijna 900 jaar oude bakstenen kolos domineert het stadje en een bezoek is dan ook meer dan de moeite waard.

De smalle straatjes van het stadscentrum leiden naar de haven, tijd voor de lunch aan de waterkant.

Teruglopend naar uw hotel komt u bij de onvermijdelijke Highland Park whisky distillery. De noordelijkste distillery van het land en in de middag is het tijd voor een lekker glas whisky.

Dag 6: Terugreis naar Nederland/Vlaanderen


Uw terugreis begint vroeg in de ochtend, maar eerst nog een laatste Scottish breakfast.

U vliegt vanaf de kleine luchthaven van Kirkwall naar Inverness of Edinburgh. Hier stapt u over voor uw vlucht naar Amsterdam of Brussel.

Een mooie week op de Orkney Isles zit erop en u zult nog vaak terug denken aan dit afgelegen stukje Europa.

Privereis naar de Orkney Eilanden

Prijs: €2.650,-

Deze prijs is per persoon op basis van boeking voor twee personenDit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads

Inclusief in deze reis zijn:

  • Retourvlucht Amsterdam via Inverness naar Kirkwall op Orkney
  • 3 dagen uw prive gids voor de tours op de eilanden
  • Overnachten in 4-sterren hotel
  • 5 x ontbijt
  • 3 x uitgebreid diner
  • Uitgebreid Informatiepakket