• Clava Burial Cairns

Autoreis naar Schotland, natuur en cultuur

10 daagse kwaliteitsreis door de Highlands

Heerlijk een week naar het mooie Schotland! Een autoreis met natuurlijk veel natuur, maar ook de alom aanwezige rijke cultuur uit het onstuimige Schotse verleden. Een korte reis met veel afwisseling, zonder dat u continu onderweg zult zijn. U overnacht in kwaliteitshotels en bed&breakfasts (3 & 4-sterren) op mooie locaties.

Met ons beproefde draaiboek, mede samengesteld door voorgaande reizigers, ontdekt u het Schotland met vele verborgen plekjes. U eet in de leukste pubs en restaurants en vind de excursies en mooie fotoplekjes.

Bekijk ons reisaanbod en ervaar ook waarom onze klanten onze reizen beoordeeld hebben met een 9+.

Lees onderstaand dag tot dagprogramma voor een reisimpressie.

Dag 1: Aankomst en de oude Hoofdstad van Schotland

Na een vlucht van een uur, komt u aan op de compacte luchthaven van Edinburgh. Na het ophalen van de huurauto rijdt u westwaarts naar de regio bij de stad Stirling.

Stirling is voor veel mensen een grote onbekende in Schotland, terwijl deze plaats een prominente rol heeft gespeeld in de Schotse geschiedenis. U kunt op deze eerste dag de stad verkennen of op een mooie avond wandelen naar een prachtig uitzichtpunt hoog boven de Fife vallei.

U overnacht in een klassiek hotel in het bisschopsstadje Dunblane.


Stirling en de slagvelden
In 1297 versloeg de landheer William Wallace een Engels legertje bij de Stirling Bridge. Deze Wallace ging de geschiedenis in als "The Braveheart" en werd natuurlijk wereldberoemd na de het succes van de gelijknamige film. Maar de echte grote slag was 20 jaar later, op de velden bij nabijgelegen Bannockburn. Hier versloeg Robert the Bruce het Engels koningsleger, en stelde daarmee voor 500 jaar de zelfstandigheid van Schotland zeker.

Dag 2: Castle en de Crannog Center


Stirling is strategisch gelegen en vormt de poort van de Highlands. De strategisch gelegen rots was al in Romeinse tijd een versterkte legerplaats, vanaf 1050 siert een groots kasteel het stadje. Beroemd is de stad om de twee veldslagen die aan de strategische rivier gevochten werden. Ga vroeg in de ochtend voor een bezoek aan dit (na Edinburgh) beroemdste Castle van Schotland.

Na de lunch kunt u een autorit maken door het mooie landschap ten noorden van Stirling. Bezoek het Scottish Crannog Center in Kenmore, een reconstructie van 2500 jaar oude Loch-House. Op de terugweg rijdt u dan over de uitgestrekte hoogvlakte van het Trossach park en kunt u bij een riviertje gaan kijken naar springende zalm.

Dag 3: Noordwaarts door de Highlands


U rijdt door het centrale deel van Schotland naar het noorden, een leeg landschap met diep in de valleien mooie verborgen plekjes. Zoals het dorpje Pitlochry, waar een mooie wandeling te van een uur te maken is. Na de optionele wandeling en een lunch aan de rivier heeft u de keuze uit twee whisky distilleries. De kleinste van het land en een van die een van de meest exclusieve "drams" van Schotland maakt.

Verder naar het noorden is er de mooi gelegen ruine van de Ruthven Barracks, gelegen in het desolate deel van de Highlands. Een leuke plek voor een fotostop van de ruine en het grootse landschap.

U overnacht drie dagen in een klassiek Bed & Breakfast, gelegen in een mooi dorpje op 20 minuten rijden van het drukke stadje Inverness

Dag 4: Loch Ness en de Western Highlands


Het beroemdste meer van Schotland is natuurlijk Loch Ness. U rijdt langs het Caledonian Canal naar het Loch Ness en komt aan bij het beroemde Urquhart Castle, tijd voor een bezoek aan dit fascinerende bouwwerk. Een mooi weer optie is om met de Jacobite Cruise van Inverness naar het Castle te varen.

Na de lunch kunt u naar het westen voor een rit naar een van de mooiste valleien van de Highlands, The Glen Affric. Vanaf de parkeerplaats zijn er enkele korte wandelingen langs de Affric River en naar watervallen. Op de terugweg rijdt u via de oude route langs de Moray Firth weer terug naar Inverness.

Dag 5: Forten, slagvelden en de whisky trail


Begin de dag met een bezoek aan het indrukwekkende slagveld van Culloden. Hier werden in 1746 de Schotten verslagen door de Engelsen en verloren hun onafhankelijkheid.

Via een 5000 jaar oud prehistorisch grafveld, rijdt u naar het reusachtige Fort George. Door de Engelsen gebouwd na de slag van Culloden, om voor eens en altijd het Schotse nationalisme de kop in te drukken. Nu is het een van Europa's grootste monumenten, slapend aan de Moray Firth.

Een uur naar het oosten ligt het oude stadje Elgin, met de ruine van de kathedraal. Tot besluit van de dag kunt u dan langs bij een whisky distillery, tijd voor een "wee dram".

Dag 6: Ben Nevis en de Glencoe


Langs het Loch Ness rijdend komen u in Fort Augustus, een mooie plaats voor de koffie en om de sluizen van het Caledonian Canal te bekijken.

Verder rijdend komt u aan de voet van de Ben Nevis, bij mooi weer is het een heerlijke plaats voor een picknick. Na een lunch in het stadje Fort William is het een uur rijden naar de mooiste vallei van Schotland, de Glencoe. Maak er een wandeling over de oude "military road", tijd voor foto's en puur genieten van dit ruige gletsjerdal.

Langs de prachtige westkust rijdt u dan naar het leuke kuststadje Oban, waar u overnacht in een van onze leukste Bed & Breakfast Lodges. Gelegen even boven het gezellige centrum, met uitzicht op de haven en aan de horizon het eiland Mull.

Dag 7: Dagtocht naar Mull en Iona


U gaat vroeg aan boord van de veerboot voor de dagtocht naar het heilige eiland Iona. Op heldere dagen is de Ben Nevis aan de horizon te zien, in het voorjaar met besneeuwde top. De veerboot komt aan op het grote eiland Mull, waar u in anderhalf uur over dit dunbevolkte eiland rijdt naar Ffionport. Hier stapt u op de kleine ferry voor de 10 minuten oversteek naar Iona. (zie onderstaand verhaal over Iona)

Op de terugtocht over het eiland Mull kunt u een bezoek brengen aan het Duart Castle, het thuis van de Clan MacLean. Een andere optie is om de prachtige westelijke route te nemen, geen geschiedenis maar woeste natuur in de vorm van vulkanische rotsen en prachtige vergezichten. Vroeg in de avond gaat u dan weer aan boord van de Calmac ferry voor de terugvaart naar uw thuis in Oban. Het einde van een erg mooie rij- en reisdag.


The Holy Isle of Iona
Al in de vroege geschiedenis was het eiland een heiligdom voor de Keltische edelen. Met de komst in 563AD van de Ierse heilige Saint Columba werd het katholicisme naar Schotland gebracht en de eerste Abdij werd gebouwd. De volgende honderden jaren was het eilandje het middelpunt van het geloof in het land. Vele koningen en edelen werden er begraven.

Na de plunderingen van de vikingen was het gedaan met de religieuze rol van het eiland. Maar het is altijd een heilige plaats voor de Schotten gebleven en nu in moderne tijden een prachtplekje om te bezoeken.

Dag 8: Door de Highlands naar de hoofdstad

Het is een halve rijdag naar Edinburgh, dus genoeg tijd om onderweg nog een paar leuke stops te maken. Bijvoorbeeld de mooie route langs Loch Lomond en een kort bezoek aan Glasgow. Of rij de noorderlijke route en ga aan in het prachtige centrum van de Cathedral City Dunfermline.

In Edinburgh overnacht u in een comfortabel hotel aan de rand van de stad, gelegen op 50 meter van een station. U kunt de auto gratis parkeren en met de trein bent u in 15 minuten op Waverley Station in het hart van de stad. Links of rechts van het station, de binnenstad is rondom u, met het kasteel boven alles uittorent.

Dag 9: Genieten van de mooiste stad van Schotland

Edinburgh is gebouwd rondom de steile hellingen van het beroemde Castle, en is er veel te zien. U kunt een wandeling maken door de historische Old Town, over de Royal Mile en naar "Georgian New Town". Een wandeling naar de Carlton Hill geeft de mooiste uitzichtenpunten hoog boven de historische stad. Breng een bezoek aan het museum en geniet van de vele kleine pubs en de kleurrijke bevolking.

U overnacht in een modern hotel aan de rand van de stad. Naast het hotel is een station vanwaar u met de trein in 12 minuten op het Waverley Station, midden in Edinburgh bent. Geen parkeerproblemen en op nog geen 10 minuten rijden van de luchthaven.

Dag 10: Terugvliegen uit Schotland


U heeft nog een ochtend in Edinburgh, genoeg tijd voor bijvoorbeeld een bezoek aan het sublieme Scottish Museum, gewijd aan de rijke culturele en industriele geschiedenis.

De terugvlucht is halverwege de middag en u bent na een vlucht van 90 minuten weer terug op Nederlandse of Vlaamse bodem.
Het einde van een heerlijke week in historisch Schotland. Tot 20 april en vanaf 20 septVanaf 20 april tot 20 sept.
Inclusief vlucht en huurauto€ 1.550€ 1.775
Eigen vervoer€ 950€ 1.150

Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen.


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads


Inclusief in deze reis zijn:

  • Retourvlucht naar Edinburgh (niet bij eigen vervoer)
    9 dagen middenklasse huurauto, bijvoorbeeld VW Golf of Ford Focus (niet bij eigen vervoer)
  • Hotels en kwaliteitsguesthouses - 4-sterren (Visit Scotland Star grading scheme)
  • Alle ochtenden een uitgebreid (Schots) ontbijt
  • Retour op de veerboot naar Isle of Mull (dagtocht naar Iona)
  • De beste roadatlas van Schotland
  • Uitgebreid Informatiepakket

Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen u om op tijd te boeken. Tot 12 weken voor vertrek kunnen wij u de reis (met vlucht en huurauto) verkopen voor bovenstaande totaalprijs. Boekt u later, dan zullen wij waarschijnlijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.

Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

logo DFDS SeawaysKaipara Reizen is agent voor DFDS Seaways en kan ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. De totale reisduur is inclusief overtocht 2 dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 300,- per persoon rekenen.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerbootovertocht.

Vliegen en uw vervoer in Schotland

De vlucht. U vliegt van Schiphol naar Edinburgh, een korte vlucht van maar 70 minuten. Wij boeken voor u een KLM vlucht. Indien u tot 12 weken voor vertrek boekt, kunnen wij de vlucht binnen de bestaande prijs garanderen.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh.

Als huurauto huren we voor u een comfortabele auto, model Ford Focus of gelijksoortige auto in die prijsklasse. De kilometers zijn ongelimiteerd. Er zijn wel de eigen risico verzekeringen die u bij afhaal van de huurauto kunt afsluiten (optioneel). De auto's worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)


Uw hotels en lodges

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren (Visit Scotland star grading scheme)

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit "full breakfast" maar ook uit het lichtere "continental".